Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Anadolija

03. 10. 2015. 23:51   >>  23:39

OKO 200 EKSPONATA

Autentični predmeti sa Titanika izloženi u Madridu

Autentični predmeti sa britanskog putničkog broda Titanika, koji je potonuo u noći između 14. i 15 . aprila 1912. godine, izloženi su u Kulturnom centru 'Villa' u Madridu.

Oko 200 autentičnih predmeta izloženo je u madridskom centru i svi ljubitelji priče o Titaniku će imati priliku da vide predmete sa broda koji je i danas inspiracija mnogim filmovima.

Titanik je iz luke Soutempton krenuo na svoje prvo prekookeansko putovanje ka Njujorku 10. aprila 1912. godine.

Kapetan Edvard Džon Smit namjerno je krenuo kraćim kursom, sjevernijim od propisanoga, i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama. Samo četiri dana kasnije Titanik se sudario sa santom leda, koja ga je i potopila.

Od 2.224 putnika i članova posade preživjelo ih je 710 osoba, dok se utopilo više od 1.500. U pomoć unesrećenima stigao je brod Karpatia.

Olupinu potonulog Titanika na dnu Atlanskog okeana 645 kilometara od Njufaundlenda pronašao je moreplovac Robert Balard 1985. godine. U periodu od 1987. do 2004. godine ronilačke ekipe su iz olupina izvukle brojne predmete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније