Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Anadolija

04. 10. 2015. 23:38 >> 23:25
1

I CRNOGORCI DALI DOPRINOS

Novi Sad: Odigrali kolo za Ginisa

U Novom Sadu danas je odigrano najveće kolo na svijetu u kome je u narodnim nošnjama učestvovalo gotovo 12.000 igrača od sedam do 77 godina iz 11 država, formirajući kolo dugo gotovo pet kilometara.

„Veliko kolo za Ginisa“ okupilo je 280 kulturno-umetničkih društava iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije i Srbije, a šarenilo nošnji daleko je premašilo broj zemalja učesnica, jer su osim nacionalnih bile viđene i regionalne nošnje, ali i nošnje nacionalnih manjina iz zemalja koje su folkloraši predstavljali.

Prema propozicijama, u kolu su mogli biti samo igrači u narodnim nošnjama, a kolo je krenulo uz taktove „Velikog bačkog kola“, nastavilo „Katankom“, a završilo „Užičkim kolom“ da bi, nakon što je organizator obavijestio da je sve proteklo po planu, uslijedio aplauz i oduševljenje kako publike, tako i učesnika.

Tako je Novi Sad postao folklorna prijestonica Evrope u kome su se za ruke držali, svako u svojoj narodnoj nošnji, folkloraši iz svih republika bivše Jugoslavije, plus zemalja u okruženju formirajući „najduži lanac međusobno povezanih igrača koji se kreću po kružnoj liniji“, zbog čega je stao saobraćaj na četiri novosadska bulevara.

Na hiljade Novosađana posmatralo je najveće kolo na svijetu, a poslije obaveznog dijela, i ljudi bez narodnih nošnji imali su priliku da zaigraju u ovom nesvakidašnjem Ginisovom kolu pretvarajući novosadske bulevare u veseo podijum za igru.

Organizator manifestacije Milan Veselinović, koji je predsjednik udruženja „Veliko kolo“, istakao je da su godinu dana tekle pripreme za obaranje rekorda i da se nada da će Ginisova komisija sa sjedištem u Londonu verifikovati ovaj rezultat i da će se Novi Sad naći upisan u ovu knjigu neobičnih rekorda, imajući u vidu da dosadašnji rekord za najveće kolo drži 250 folkloraša.

„Snimali smo iz vazduha putem drona, kao i velikim brojem kamera i fotoaparata sa zemlje. Sav materijal poslaćemo u London, gdje će komisija odlučiti da li smo ušli u Ginisovu knjigu rekorda ili ne“, rekao je Veselinović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније