Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

23. 11. 2015. 23:34   >>  23:22

I U CRNOJ GORI

Sofija najpopularnije ime na svijetu

Trenutno najpopularnije ime na svijetu za djevojčice je Sofija, koje se lako izgovara na mnogim jezicima, a znači mudrost.

Do tog zaključka došla je američki stručnjak za imena Laura Vatenberg, koja navodi da se među zemljama u kojima ima najviše Sofija nalaze Meksiko, Italija, Rusija i Amerika, prenose elektronski mediji. U Crnoj Gori prošle godine ime Sofija je bilo na drugom mjestu, pa su 102 djevojčice dobile to ime. Najpopularnije ime kod nas 2014. bilo je Sara.

"Zapanjujuće je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči jednako. To sigurno govori nešto o načinu na koji se kultura danas prenosi", kaže Vatenberg.

Sofija je među prvih 25 imena u dve trećine zemalja koje vode statistiku o učestalosti davanja određenih imena djeci, većinom u Europi i Americi.

Trenutnu veliku popularnost tog imena Vatenberg objašnjava činjenicom da se ime lako izgovara na raznim jezicima i da znači mudrost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније