Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ tanjug.rs ]

28. 11. 2015. 20:15 >> 20:03

KRAJ MISTERIJE

Pronađena grobnica kraljice Nefertiti?

Postoji velika vjerovatnoća da grobnica egipatskog kralja Tutankamona sadrži prolaz u tajne odaje, gdje bi mogla da bude sahranjena kraljica Nefertiti, saopštili su danas stručnjaci, a ovi podaci biće poslati u Japan na analizu.

Nefertiti, za koju se vjeruje da je Tutankamonova maćeha, preminula je u 14. vijeku prije nove ere i pronalaženje njene grobnice predstavljalo bi najveće arheološko otkriće u Egiptu u ovom vijeku, naveo je Rojters.

Britanski egiptolog Nikolas Rivs najavio je planove za dalju analizu na konferenciji za novinare sa egipatskim ministrom za antikvitete Mamduhom al-Damatijem, koji je rekao da postoji "90 odsto šanse da se nešto nalazi iza zidova" Tutankamonove grobnice.

Rivs je u oktobru izjavio da vjeruje da u Tutankamonovom mauzoleju izvorno položeno tijelo Nefertiti, koje se već 3.000 godina nalazi iza zida grobnice.

Njegovu grobnicu, sa čuvenom zlatnom posmrtnom maskom pronašao je u Dolini kraljeva, drugi britanski egiptolog Hauard Karter. Stručnjaci su dugo pokušavali da dokuče zašto je njegova grobnica manja od grobnica drugih faraona i zašto je njen oblik više u skladu sa grobnicama egipatskih kraljica tog vremena.

Za Nefertiti se dugo vjerovalo da je preminula tokom vladavine svog supruga i da je sahranjena u Amarni, gdje je pronađena njena bista.

Nedavno, brojni stručnjaci, uključujući i Rivsa, iznijeli su hipotezu da je ona nadživjela Ahenatena, ali je promijenila ime i možda kratko vladala Egiptom, navela je britanska agencija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније