Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

07. 02. 2016. 12:09 >> 11:58

U ZNAKU MAJMUNA

Kinezi slave Novu godinu

Zajednice Kineza širom svijeta pripremaju se za proslavu Lunarne nove godine, koja počinje večeras u ponoć i traje sedam dana tokom kojih se u Kini očekuje da će biti obavljeno oko 3,6 milijardi putovanja - autobusom, avionom ili vozom. Kinezi ulaze u godinu majmuna, a za tu životinju se veže niz simbola u kineskoj tradiciji i većina kineskih parova želi upravo ove godine dobiti bebu.

Lunarna, ili kineska nova godina, smatra se najvećim pokretom ljudi na planeti - za milione onih koji rade daleko od kuće, to je tradicionalna prilika da odu kućama. Ovaj praznik se slavi u kontinentalnoj Kini, na Tajvanu, na Korejskom poluostrvu i u Vijetnamu.

Kina će u sljedećih nedelju dana doslovno biti blokirana, a mnogi stanovnici zagađene prijeestonice Pekinga već su krenuli ka svojim prazničnim destinacijama. Kampanja protiv zagađenja i korupcije ukazuje da bi predstojeća proslava mogla biti umjerenija u odnosu na prethodne.

Aerodromi, željezničke i autobuske stanice su već preplavljene putnicima - radnici-migranti idu na duga putovanja kućama u ruralne krajeve, dok sve imućniji stanovnici gradova odlaze van Kine, da praznike provedu tamo i izbjegnu gužvu u domovini.

Na Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, građani su navalili na trgovački dio glavnog grada Tajpeja da se opskrbe namirnicama za praznike. Proslave Lunarne nove godine pripremaju se širom sveta, od Pariza do Pnom Pena.

Majmun simbolizuje vitalnost i pamet

Kineski zodiak sadrži 12 životinja (miš, bik, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, ovca, majmun, pijetao, pas i svinja),a godine se nižu u tom ciklusu. Svaka životinja predstavlja neke simbole, a nastupajuća godina majmuna simbolizuje vitalnost i pamet.

Godina majmuna je deveta u ciklusu i dolazi nakon godine ovce, a ovca simbolizira pasivnost i poslušnost. Majmun je simbol energičnosti, a upravo je to razlog zbog kojeg mnogi kineski parovi žele dobiti bebu u nastupajućoj godini, jer vjeruju kako će ta djeca biti energična, proaktivna, pametna i dugog života.

Najpoznatiji majmun u kineskoj kulturi je Kralj majmun, koji je imao mnoge nadprirodne moći i bio je zadužen za čuvanje hodočasnika dinastije Tang (618. - 907.) na putu povrata budističke sutre iz Indije. On je simbol hrabrosti i dobrote, a glavni je junak i brojnih kineskih opera, filmova i serija.

I snažnoj simboličkoj vrijednosti majmuna u kineskoj kulturi ponajbolje govori i činjenica da su poštanske markice s likom majmuna najskuplje. Jedna takva markica iz 1980. godine, kada je također bila godina majmuna danas košta 1.800 dolara, a njena štampa koštala je svega jedan cent.

Ove godine su poštanske markice s majmunom štampane i u Južnoj Koreji, Singapuru, Japanu, Francuskoj i Kanadi. I popularni film "Kung Fu Panda" je dokaz da su majmuni i njihove vještine izuzetno cijenjene u borilačkim vještinama.

Majmun je simbol i visokog društvenog položaja. Na kineskom jeziku izgovor imenice majmun (hou) jako je sličan i izgovoru imenica koje znače jak čovjek i visoka pozicija.

Brojne skulpture ili druge umjetnine imaju temu "majmun na konju", što u kineskoj tradiciji označava iznenadni uspon u karijeri čovjeka.

Mnoge vrste majmuna imaju bijelu bradu, pa Kinezi tu životinju smatraju i simbolom zdravlja i dugovječnosti.

Vrijedi podsjetiti i da su stari Kinezi vjerovali da majmuni imaju jak senzualitet na pojavu kuge i drugih opakih bolesti i prirodnih katastrofa, pa su upravo majmuni bili neizostavni dio trgovačkih karavana u drevno doba.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније