Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Anadolija ]

13. 02. 2016. 14:25   >>  14:18

PRIJETI ISTREBLJENJE

Zbog sante leda uginulo 150.000 pingvina

Koloniji Adelijskih pingvina prijeti istrebljenje nakon što se ogromna santa leda, veličine Rima, zaglavila i tako zatvorila njihov zaliv.

Pretpostavlja se da je oko 150.000 pingvina sa Kape Denisona u zalivu Komonvelt uginulo zbog ledenog brijega, površine 1.800 kvadratnih kilometara, što je veća površina od Luksemburga.

Pingvini su živjeli u blizini velike vodene površine što im je omogućavalo da lako dođu do hrane neophodne za preživljavanje. No, dolakom sante leda u zaliv ledena površina se dramatično proširila i pingvinima udaljenost do hrane povećala na 112 kilometara. 

Prema podacima Centra za istraživanje klimatskih promjena na australijskom univerzitetu Novi Južni Vels od 2011. godine kolonija od 160.000 Adelijskih pingvina svedena je na svega 10.000.

Pingivini su na Kape Denisonu registrovani prije više od 100 godina, ali su im izgledi za preživljavanje u tom području postali sve teži. Naučnici predviđaju da će kolonija potpuno nestati za 20 godina, osim ako more ne razbije led ili se ledeni brijeg, koji je nazvan B09B, pomakne. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније