Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

13. 05. 2013. 11:17 >> 16:27

SRCE, RUKE, LOPATA

VIDEO: Godišnjica smrti Alije Sirotanovića

Prije 23 godine, 13. maja 1990., preminuo je jedan od najpoznatijih svjetskih i jugoslovenskih rudara, Alija Sirotanović.

Sirotanović je bio udarnik i junak socijalističkog rada, koji je 24. jula 1949 oborio svjetski rekord u kopanju uglja, prenosi klix.ba.

Alija je tada, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone (253 kolica) i oborio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona. 

Jama u kojoj je srušen rekord bila je poznata kao "Rov vojvode Putnika". Anegdota kaže da je jedino što je Alija tražio od Tita bila - veća lopata. Napravljena je specijalno za njega i nazvana "sirotanovićka". 

Tako je Sirotanović postao živa legenda i simbol pregalaštva radničke klase - kičme režima. Odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada, a dobio je i brojne druge nagrade i priznanja.

Takođe, njegov lik je odštampan i na novčanici od 20.000 dinara, puštenoj u opticaj 1987., a povučenoj u monetarnoj reformi Ante Markovića. 

Jedna mala ulica na periferiji Breze, kod koje je rođen 1914. u selu Trtorići, nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista. 

Grupa ,,Zabranjeno pušenje'' posvetila mu je i pjesmu pod nazivom "Srce, ruke i lopata". Sirotanović je umro u 76. godini u siromaštvu.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније