Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Anadolija ]

23. 04. 2016. 11:58 >> 11:42

U TURSKOJ

Pronađen prastari mozaik: Budi veseo, živi život

U iskopavanju u gradu Antakija, na jugu Turske, otkriven je mozaik na kojem je na starogrčkom napisano "Budi veseo, živi život".

Iskopavanja su počela 2012. godine u okviru projekta izgradnje žičare, a potom su otkriveni i različiti ostaci kulturne baštine.

Arheolog Muzeja arheologije u Hataju, Demet Kara, kazala je kako se iskopavanja trenutno vrše na prostoru za koji se vjeruje da je dio antičkog grada Antiohija, a na kojem se mogu vidjeti tragovi rimskog i grčkog perioda.

Ona je istakla kako je ovaj grad bio jedan od najvećih središta u vrijeme rimske vladavine.

"Antiohija je bio vrlo bogat i bitan grad. Postoje škole iz tog perioda i mjesta gdje se kovao novac. Mozaici iz Antiohije su veoma značajni", rekla je Kara i dodala kako postoje ulice popločane u doba rimske vladavine i da je upravo taj period i kulturno nasljeđe zaintrigiralo mnogobrojne uvažene arheologe i naučnike.

Na mozaiku s inspirativnom porukom može se vidjeti skeleton, a pretpostavlja se da potiče iz trećeg vijeka prije nove ere i da je bio postavljen u prostoriji u trpezariji jedne kuće.

"Na mozaiku postoje tri dijela. Na crnom dijelu je mozaik od stakla. U vrijeme rimske vladavine elita je imala dvije značajne stvari. Jedna je bila kupatilo, a druga večera. Na prvom dijelu je prikazan crnac koji lopatom održava vatru. To predstavlja kupatilo. U srednjem dijelu je nacrtan sat i mladić koji trči prema njemu", rekla je Kara i podsjetila da su određeni sati bili predviđeni za provođenje vremena u kupatilu i za jelo.

Ona je dodala kako drugi dio mozaika i mladić koji trči predstavlja upravo njegov napor da stigne na vrijeme.

"Na posljednjem dijelu je prikazan skeleton koji uživa. U ruci mu je čaša, a pored njega se nalaze i hljeb i vino. Tu je na starogrčkom napisano 'Budi veseo, živi život'", pojasnila je Kara i dodala kako slični mozaici postoje u Italiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније