Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Anadolija ]

01. 05. 2016. 22:28 >> 22:12

KUVARI U PARIZU

Od ostataka hrane prave ukusna jela

Kulinarski šefovi iz Pariza odlučili su da iskoriste sve namirnice i hranu, prvenstveno voće i povrće kojima je pri kraju rok trajanja i od toga naprave ukusna jela koja će ponuditi svojim mušterijama.

U restoranu "Freegan pony" koji se nalazi u blizini Pariza, četiri dana u sedmici pripremaju poseban meni. Cijenu jela od voća i povrća određuju sami gosti restorana.

U restoranu dnevno bude posluženo najviše 80 osoba, a klijenti imaju mogućnost da nakon što se udobno smjeste, gledaju način na koji se priprema hrana, jer kuhinja je otvorenog tipa. Hrana se priprema prema broju osoba koje dođu, tako da ostataka gotovo i nema jer je i ostavljanje hrane na tanjiru nepoželjno.

Povrće i voće koje je već počelo da trune, svaki dan iznova predstavlja izazov za kuvare. Njihova prezentacija na tanjiru i jedinstvena hrana oduševljavaju sve koji dođu da probaju nešto novo. Nude se različita slana i slatka jela, a jedan obrok ima tri slijeda. Pored uobičajenih namirnica, nude se i one rijetke poput pitaje kao i druge namirnice koje je gotovo nemoguće naći na policama u prodavnicama.

Gilia Bataile je koordinatorka za "otpadni fond". Ona je kazala kako je njihov cilj da iskoriste ono što se smatra da je neiskoristivo. Kako kaže, na ideju o otvaranju restorana došla je zajedno s dva prijatelja, a danas oko 20 šefova volontira.

Bataile je kazala kako se jelo ne može vredovati samo cijenom, jer u njemu postoji i trud koji je neko uložio da ga napravi.

"Treba da naučimo kako cijeniti vrijednost namirnica", rekla je Bataile koja je dodala kako se ne poklanja pažnja sezonama u kojima dospijeva određeno voće i povrće i da se teži tome da se zimi jedu, između ostalog, paradajz i jagode.

Posjetioci su zadovoljni, ne samo hranom koja im se služi, već i konceptom restorana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније