Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Beta ]

23. 05. 2016. 23:50 >> 23:30

ČUVENA GRAĐEVINA

Insekti uništavaju mermer na Tadž Mahalu

Rojevi insekata koji se razmnožavaju u zagađenoj rijeci u blizini Tadž Mahala prijete da oštete mozaik na mermernoj fasadi čuvene građevine iz XVII vijeka, upozorili su danas arheolozi.

Stručnjaci navode da radnici peru fasadu od bijelog mermera svakodnevno, ali često pranje i ribanje može da ošteti čuvene cvjetne mozaike i sjajnu površinu mermera.

"Niz mermernih ploča na kojima su cvjetni mozaici je unakaženo", rekao je Buvan Vikram, jedan od arhitekata zadužen za Tadž Mahal.

Zvaničnici traže dugoročno rješenje problema koji prave insekti iz porodice Geldihrironomus, vrste produženih muva koje podsjećaju na komarce. Muve se razmnožavaju u zagađenoj rijeci Jamuna, nedaleko od čuvenog spomenika.

Jamuna je toliko zagađena da u njoj više ne živi riba koja je u prošlosti držala broj insekata pod kontrolom, naveli su aktivisti za zaštitu životne sredine.

Država ne čini dovoljno, a velika količina algi i deponija fosfora iz obližnjeg krematorijuma postale su njihova glavna hrana.

Lokalni zvaničnici upozoravaju da je situacija sa insektima oko Tadž Mahala otišla toliko daleko da postaje pitanje "ozbiljne zabrinutosti".

Tadž Mahal, jedna od najljepših građevina u Indiji, svake godine privlači milione turista u grad Agru.

Arheolozi pokušavaju da zaštite spomenik od velikog zagađenja vazduha, zbog kojeg mermer mijenja boju.

Izgradnju čuvenog spomenika naredio je vladar Šah Džahan između 1631. i 1654. godine u čast svoje pokojne žene.

Tadž Mahal je jedna od najpoznatijih građevina na svijetu, sazidan je na prašnjavoj ravnici grada Agre, na oko 200 kilometara od Nju Delhija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније