Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

07. 02. 2013. 10:36 >> 10:37

40 dana računanja

Najduži prost broj

Grupa američkih istraživača pronašla najduži prost broj koji se sastoji od 17.425.170 cifara.

Prosti brojevi su svi prirodni brojevi djeljivi bez ostatka samo sa brojem 1 i sami sa sobom, a veći od broja 1, kao što su 3, 5, 7, 11... 

Kertis Kuper i njegov tim sa Univerziteta u Misuriju uspjeli su da dođu do broja koji sadrži 17.425.170 cifara, što na papiru predstavlja više od 4.000 ispisanih stranica A4. 

Do ovog rezultata istraživači su došli uz pomoć tehnike za proučavanje Mersenovih prostih brojeva. Bilo im je potrebno 40 dana računanja, uz korišćenje 360.000 procesora, da bi došli do novog rekorda. 

Ova istraživanja omogućavaju izradu praktičnih aplikacija, posebno u kriptografiji. 

Kupera i njegovu ekipu je, pored čiste nauke, motivisala i premija od 3.000 dolara koju projekat za sistematsko proučavanje Marsenovih brojeva (GIMPS) dodjeljuje za ovakvo otkriće. 

Fondacija za elektronske granice (EFF, međunarodna neprofitna organizacija za odbranu ljudskih prava i sloboda u digitalnom obliku) saopštila je da će nagraditi sa 150.000 dolara pronalazak prostog broja sa više od 100 miliona cifara, a sa 250.000 dolara pronalazak prostog broja sa više od milijardu cifara. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније