Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Beta; Objava: I. P. ]

26. 07. 2016. 12:06   >>  11:47 1

ISTRAŽIVANJE

Balkanci među najvišim ljudima na svijetu

Holanđani i Letonke najviši su ljudi na svijetu, a muškarci i žene iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske nalaze se među prvih deset na listi, pokazalo je istraživanje objavljeno u žurnalu eLajf (eLife).


Rezultati istraživanja pokazuju da je prosječna visina muškaraca u Holandiji 183 centimetra, dok su žene u Letoniji visoke oko 170 centimetara, prenio je BBC.

Muškarci iz Srbije nalaze se na osmom mjestu, a žene na petom. U prvih deset zemalja sa najvišim stanovništvom su i Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Istraživanje je obuhvatilo trendove rasta u 187 zemalja od 1914. godine, prenosi BBC.

Najveći prosječan rast u periodu od 1914. godine zabilježen je kod Iranaca i Južnokorejki. Muškarci u Iranu "porasli su" za 16 centimentara, a žene u Južnoj Koreji za 20 centimetara.

Najniži muškarci na svijetu mogu se pronaći u Istočnom Timoru, oko 160 centimetara, a najniže žene u Gvatemali, nešto ispod 150 centimetara.

Britanci su viši za 11 centimentara, pa sada prosječna visina muškaraca iznosi oko 178, a žena 164 centimetara.

Ovi podaci su u suprotnosti sa vrijednostima u SAD, gdje je prosječna visina počela da stagnira 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka. Od tada prosječan Amerikanac porastao je za svega pet centimetara.

Najveći trend rasta zabilježile su evropske zemlje, ali rezultati pokazuju da trend rasta najviše opada na Zapadu.

Veliki rast prosječnih visina bilježi se i u Japanu, Kini i Južnoj Koreji, pa su stanovnici tih zemalja mnogo viši nego prije 100 godina.

Amerikanci, prema istraživanju, zabilježili su najveći pad na rang listi. Oni su se 1914, godine nalazili između trećeg i četvrtog mjesta, a sada su između 37. i 42. mjesta.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније