Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Objavio: O.Z. ]

31. 08. 2016. 22:54   >>  22:33 1

SKRIVENA ISPOD OBELISKA

Pronađena Musolinijeva poruka budućim naraštajima

Tekst skriven pod obeliskom u Rimu baca novo svjetlo na fašistički režim bivšeg italijanskog diktatora Benita Musolinija i na želju da poruku vide budući naraštaji Italijana.

Zakopan ispod Musolinijevog obeliska, zajedno s zlatnim kovanicama, tekst pisan na latinskom jeziku zapravo je hvalisanje uspona fašizma u Italiji i veličanje Musolinijevih djela. Obelisk se nalazi na sportskom kompleksu "Foro Italico", prenosi BBC.

Tekst su pronašli istoričari Betina Rejc-Joze i Han Lamers i oni su ga prvi proučili i preveli. Tekst se naziva "Codex Fori Mussolini", a ostao je zaboravljen tokom proteklih decenija, upravo zbog činjenice gdje se nalazi i da je namjera fašista bila da ga pronađu buduće generacije, piše Dnevnik.hr.

Dvoje spomenutih istoričara sastavilo je, kako vjeruju, tačnu verziju teksta, koji se i dalje nalazi na dnu obeliska. U tome su im pomogla tri obskurna izvora u rimskim bibliotekama i arhivima.

"Sam obelisk i njegovo podizanje bili su tad popriličan spektakl, ali postojanje tog teksta uopšte nije spominjano. Bio je namijenjen publici iz daleke budućnosti", naglasili su istoričari.

Tu pohvalnicu od teksta napisao je istoričar Aurelio Đuzepe Amatuči i ona se sastoji od tri dijela.

U prvom se opisuje stanje u Italiji nakon Prvog svjetskog rata kao na ivici propasti, samo da bi došao Musolini i "izliječio zemlju putem svog nadljudskog poimanja i odlučnosti".

Tekst Musolinija dočarava kao novog rimskog cara, ali isto tako, koristeći biblijski jezik i kao spasioca italijanskog naroda.

Drugi dio teksta posvećen je Organizaciji fašističke momladine, a treći je posvećen izgradnji "Foro Italica", odnosno tadašnjeg "Foro Mussolinija" i podizanju obeliska.

Autor teksta se odlučio za latinski jezik u njemu, smatraju istoričari, kako bi se povukla veza između uspona fašizma i rimskog carstva.

Ironija u svemu tome jeste da je otkriće teksta bilo moguće samo padom obeliska, simbolički padom fašizma. Ipak dokument služi svojoj originalnoj zamisli, a to je prenošenje glasa fašizma u budućnost, smatraju istoričari.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније