Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92 ]

08. 02. 2013. 12:22 >> 12:30
1

NOSTALGIJA

VIDEO: 29 godina od ZOI u Sarajevu

Prije tačno 29 godina, u Sarajevu su otvorene Zimske olimpijske igre, jedine koje su održane u bivšoj Jugoslaviji.

Mnogi se sa nostalgijom prisjećaju atmosfere u kojoj je živjela tadašnja Jugoslavija, mnogi i danas prepričavaju te dane sa ponosom i uvjiek sa posebnim emocijama.

Olimpijski plamen je upalila Sanda Dubravčić, a događaji su se održavali u samom gradu, na stadionu Koševo, kao i u Zetri i Skenderiji, te na planinama Bjelašnici, Igmanu, Trebeviću i naravno centralnoj Jahorini.

Glavni grad Bosne i Hercegovine je organizaciju XIV zimskih Igara dobio u konkurenciji sa japanskim Saporoom i zajedničkom kandidaturom švedskih gradova Falun i Geteborg.

Glavni motiv bila je želja da se Igre, kao simbol svjetskog mira i bratstva među ljudima, održe u gradu koji je do tada obično bio spominjan u vezi sa početkom Prvog svetskog rata.

Mnogi naglašavaju da je za vlasti Jugoslavije sarajevske Olimpijske igre bila odlična prilika da nekadašnju državu svijetu predstave u najboljem mogućem svijetlu.

Noć prije svječane ceremonije otvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara, snijega nije bilo ni na pomolu, te su svi gledali ka nebu i molili se da konačno padne. Tako je i bilo. Bijeli pokrivač prekrio je grad i sve je bilo spremno za pisanje istorije.


Za organizaciju su potrošena ogromna finansijska sredstva. Sagrađen je veliki broj impozantnih građevina i ostale infrastrukture, izgrađena su i nova naselja. U tome su vlasti imale podršku građana Sarajeva, a već prije samog održavanja, Zimske olimpijske igre su dovele do povećanja interesa za zimske sportove koji su do tada gotovo bili nepoznati u Sarajevu.

ZOI su među učesnicima i gledateljima ostale u lijepom sjećanju. Navijačima tadašnje Jugoslavije omiljen je bio slovenački skijaš Jure Franko koji je osvojio srebrnu medalju u veleslalomu (prvu medalju koju je Jugoslavija osvojila na ZOI i jedinu na Igrama u Sarajevu).

U to vrijeme nastala je čuvena navijačka pjesma – “Volimo Jureka više od bureka”. Njegove skije na kojima je došao do srebra danas se mogu videti u Olimpijskom Muzeju u Zetri.

Ali, prema ocjenama brojnih stručnjaka, najveće zvijezde sarajevskih Igara bili su takmičari u umjetničkom klizanju.

Najupečatljiviji utisak ostavio je britanski par, Džejn Torvil i Kristofer Din, koji su osvojili zlatnu medalju u plesu. Oni su svojim "Bolerom" osvojili srca publike. Takav performans je bio neviđen do tada, elegantan, pun tehnike, naboja i ljepote, a žiri je to znao da nagradi sa najvećom ocenom u istoriji umetničkog klizanja - ocjenom 6.

Na Igrama je zlatnu medalju osvojila i legendarna njemačka klizačica Katarina Vit, koju su upravo sarajevske igre učinile jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. vijeka.


Interesantno je bilo i na hokejaškim utakmicama koje su privlačile veliku pažnju gledalaca. Inače, Zimske olimpijske igre održane 1984. često se smatraju najblistavijim trenutkom u istoriji Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a možda i cijele Jugoslavije.

Sama organizacija koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda bila je ostvarena od prodaje prava na televizijski prenos. Ukupno je prodato 250.000 ulaznica, a samo u inostranstvu 200.000, dok su TV prenos sarajevskih Igara pratile dvije milijarde ljudi.

Učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa ZOI je izvještavalo više od 4.500 novinara. Najuspješnije države bile su tadašnja Istočna Nemačka (9 zlatnih, 9 srebrnih i 6 bronzanih medalja) i nekadašnji SSSR (6 zlatnih, 10 srebrnih i 9 bronzanih medalja).

Zanimljivo, na ceremoniji otvaranja Olimpijska zastava je greškom podignuta naopako. Zaštitni znak bio je mali vuk "Vučko". Međunarodni olimpijski komitet je rekao da je upravo "Vučko" pomogao da se promjene predrasude o vuku kao zastrašujućoj i krvoločnoj životinji.

Zanimljivo je da su čitaoci jugoslovenskih novina izabrali "Vučka" za maskotu, a mali vuk odnio je pobjedu ispred vjeverice, jagnjeta, divokoze, bodljikavog praseta i grudve snijega.

Igre su trajale od 8. do 19. februara 1984.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније