Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Beta [ Objavio: O.Z. ]

28. 10. 2016. 23:49   >>  23:25 1

LOŠE PO ZDRAVLJE I EKONOMIJU

Veće štete nego koristi od pomjeranja sata

Ponovo se bliži trenutak kada Evropljani stavljaju prst na čelo i pitaju se da li sat treba da pomjere unaprijed ili unazad.

I ponovo stručnjaci dovode u pitanje takvu praksu ukazujući na zdravstvene rizike i ekonomsku štetu.

Već neko vrijeme kritičari pomjeranja sata dva puta godišnje pokušavaju da dokažu da ta promjena više nije korisna. Sada su se, kako bi dokazali svoj stav, okrenuli nauci.

Ne jednoj konferenciji nedavno u Briselu profesor neurologije sa Oksforda Rasel Foster (Russell) i profesor psihologije sa Minhenskog univerziteta predstavili su svoje nalaze o tome kako pomjeranje sata utiče na ljude, posebno na spavanje.

Njihov zaključak je da vraćanje sata ne donosi uštedu energije, predstavlja značajan zdravstveni rizik i mnogo košta ekonomiju.

Naučnici nastoje da dokažu da promjena vremena ima "dramatične efekte" na fizičke i mentalne funkcije jer pravi zbrku u biološkom satu.

Kako se navodi, deci i starijima su potrebne nedjelje da se naviknu na promjenu. Istovremeno se u to vrijeme bilježi povećan broj saobraćajnih udesa i komplikacija nakon hirurških intervencija, prenio je Euraktiv Njemačka.

Pored štetnog uticaja po zdravlje ljudi, pati i ekonomija. Stručnjaci računaju da promjena vremena dva puta godišnje košta EU između jedan i dva odsto BDP, što je uglavnom direktno povezano sa zdravstvenim problemima. To znači da se godišnje gubi gotovo 300 milijardi eura.

Austrijski evroposlanik Hajnc Beker (Heinz Becker) kaže da postoji dovoljno naučnih podataka da se od Evropske komisije traži da "konačno preduzme mjere" i stavi tačku na praksu koja "samo pravi štetu".

Beker je pozvao i evropsku komesarku Violetu Bulc, u čijem je portfelju i to pitanje, da stane na put odbijanjima da se razmotre rizici promjene vremena.

Pitanje pomjeranja sata uvjek je izazivalo podjele - zaposleni ga uglavnom podržavaju jer im omogućava da iskoriste malo sunca poslije posla dok poljoprivrednici nijesu uvjek zagovornici te prakse.

Na zimsko računanje vremena prelazimo 30. oktobra u tri sata ujutru, kada će vrijeme na časovnicima biti vraćeno jedan sat unazad, na dva sata.

Turska je inače odlučila da više ne pomjera sat i ostaće tokom zime na ljetnjem računanju vremena. To znači da će putnici iz zapadne Evrope za Istanbul pomjerati svoje časovnike dva umjesto jedan sat unaprijed.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније