Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: F.R. [ RTS/RT ]

03. 01. 2017. 18:45 >> 18:24

PRONAĐEN U KINI

Mač oštar i poslije 2.300 godina

Uprkos činjenici da je star više od dva milenijuma, drevni mač pronađen u Kini djeluje kao da bi i dalje mogao biti smrtonosan. Kada su arheolozi isukali oružje, otkrili su zapanjujuće sjajno i oštro sječivo.

                      

Otkriven u drevnoj grobnici u gradu Sinjang, u provinciji Henan, mač su prvi put predstavili javnosti stručnjaci koji su ga pred kamerama snimili i izvukli iz korica.

Arheolozi su dali samo šture informacije o porijeklu oružja, poput one da potiče iz kineskog Perioda zaraćenih država, koji je trajao od 475. do 221. godine stare ere.

U to vrijeme je osam država pod dinastijom Džou bilo u brutalom međusobnom ratu. Zbog čestih borbi, stručnjaci vjeruju da je mač bio korišćen.

Sve države su nakon Perioda zaraćenih država ujedinjene pod dinastijom Ćin, koja je vladala tek 15 godina.

Uprkos tome što još nije zvanično potvrđeno porijeklo mača, najavljuje se da će oružje vjerovatno biti izloženo u muzeju, kada se izvrše sve potrebne analize.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније