Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: F.R. [ Gardijan/klix.ba ]

06. 01. 2017. 17:20 >> 17:00

JAPAN

Otpuštaju 34 radnika, mijenjaju ih robotom

Japanska osiguravajuća kuća "Fukoku Mutual Life" otpustiće 34 radnika i zamijeniti ih "IBM Watson Explorer AI" sistemom vještačke inteligencije.

U toj kući vjeruju kako će se produktivnost rada povećati za 30 odsto, te kako će novac uložen u pametni sistem vratiti za manje od dvije godine. Ušteda će biti ogromna, a jedini kojima ova promjena ne odgovara su radnici, koji će do kraja marta postati višak radne snage.

Pametni sistem posjeduje kognitivnu tehnologiju koja ima mogućnost razmišljanja poput ljudskog bića te je u stanju analizirati, interpretirati podatke uključujući tekst, fotografiju, zvuk i video.

Sistem će moći da iščitava brojne medicinske nalaze, broj dana provedenih u bolnici, medicinsku istoriju i rađene zahvate, te na osnovu toga računati visinu odštete koja će biti isplaćena klijentima te kuće.

Međutim, svi izračuni će, bez odobrenja nadležne osobe, biti nevažeći.

Sudeći prema podacima Nomura instituta, u Japanu će do 2035.  gotovo polovinu poslova moći da obavljaju roboti i pametni sistemi.

Takav  sistem vještačke inteligencije mogao bi se koristiti i u vladinim institucijama u Japanu, gdje bi skraćivao vrijeme neophodno za rješavanje birokratije.

Japanci su u 2016.  odustali od ideje robota dovoljno pametnog da položi prijemni ispit za prestižni tokijski univerzitet.

"AI nije dovoljno razvijen kako bi odgovarao na pitanja za koja su potrebna shvatanja širokog spektra oblasti", kazao je Noriko Arai, profesor na Univerzitetu za nauku i tehnologiju, piše Gardian.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније