Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Nacionalna geografija [ Objavio: O.Z. ]

22. 02. 2017. 23:52   >>  23:27

EKSTREMNI PREDJELI

Najvjetrovitija mjesta naše planete

U zavisnosti od faktora vjetrovitosti koje posmatramo, postoji nekoliko mjesta na našoj planeti koja bi mogla da se takmiče za titulu najvjetrovitijeg mjesta na Zemlji.

1. Južni (Antarktički) okean

Ako pitate bilo kog moreplovca, on će vam odgovoriti da je najvjetrovitije more/okean, koje je izaziva najjače vjetrove, pronađeno u Južnom okeanu.

Za razliku od sjeverne hemisfere, zapadne vjetrove u Južnom okeanu ne prekidaju kontinenti, pa oni mogu da dostignu brzinu i od 44,7 metara u sekundi.

Prilično je vjetrovito, ali malo južno leži kontinent koji je prvi prepoznat kao najvjetrovitije mjesto na Zemlji prije sto godina.

2. Antarktik

Na Antarktiku duvaju neobični katabatički vetrovi, koji su nastali kombinacijom hladne klime i oblika kontinenta.

Naučnici su od februara 1912. godine do decembra 1913. godine mjerili brzinu vjetra na Kejp Denison, na stjenovitoj tački u zalivu Komonvelt na istoku Antarktika, a do danas je prepoznat kao mjesto s najvjetrovitijim nivoom mora na Zemlji.

Najvjetrovitiji sat je zabilježen 6. jula 1913.

3. Oklahoma

Iako tornado može da se dogodi u bilo kom dijelu svijeta, u Sjedinjenim Američkim Državama je zabilježeno najviše tornada, pogotovo u jugoistočnim zemljama poznatim kao Aleja tornada. Na primjer, 27. aprila 2011. godine, 207 tornada je nastalo za 24 časa.

Oklahoma drži rekord za najveću brzinu vjetra u tornadu: 135 metara u sekundi je zabilježeno blizu grada Bridž Kirk 3. maja 1999. godine.

4. Ostrvo Barov

Ovo malo ostrvo na sjeverozapadnoj obali Australije susrelo se jakim naletima vjetra, pa je tako meteorološka stanica 10. aprila 1996. godine zabilježila nalet vjetra (usljed tropskog ciklona Olivija) koji je dostigao 408 km/h, što je prema navodima Svjetske meteorološke organizacije najjači nalet vjetra ikad zabilježen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније