Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

16. 03. 2017. 23:43 >> 23:19
1

U NJUJORKU

Sud odlučuje da li je šimpanza ličnost

Američki advokat Stiven Vajz pokušava da ubijedi Državni apelacioni sud na Menhetnu da bi šimpanze trebalo da budu tretirane kao ličnosti.

Vajz, koji predstavlja grupu za zaštitu prava životinja "Nonhuman Rights Project" traži da šimpanze Tomi i Kiko budu oslobođene iz kaveza i da žive u azilu na otvorenom, jer tvrdi da zaslužuju bolji kvalitet života.

Vajz već nekoliko godina, za sada neuspješno, pokušava da natjera sudove da šimpanzama priznaju "habeas corpus", i traži da, kao osobe, budu oslobođene iz zatvora.

Ukoliko se sud složi, Tomi i Kiko će na jedno od ostrva Floride, gdje će, zajedno s drugim pripadnicima svoje vrste, živjeti u azilu "Save the Chimps".

Vlasnici azila "The primate sancturay" bračni par Presti koji se brine o Kiku, kaže da to neće moći, jer je tom primatu potrebna stalna njega.

Gluvi dvadesettrogodišnji šimpanza je dane provodio zabavljajući posjetioce vašara i povremeno "glumeći" na televiziji, prije no što su ga Presti spasili. Zvijezda filma "Tarzan na Menhetnu", Kiko, je tokom tog perioda izgubio sluh kada ga je, kako se pretpostavlja, prebio trener.

Tomi je bio zatvoren na parkingu za kamp-kućice blizu Olbanija. Njegov staratelj Patrik Laveri rekao je Asošijeted presu da ga je spasio od eutanazije, a zatim ga 2015. poklonio jednoj ustanovi. On nije htio da iznosi detalje, jer, kako je rekao, ne želi da "privlači pažnju na majmunov pravni problem".

"Nonhuman Rights Project" je pravnu borbu za prava šimpanzi počeo 2013, kada je podnio tužbu u Kikovo, a zatim i u Tomijevo ime. Godinu dana kasnije "pridružili su se" i Herkul i Leo, šimpanze koje se koriste za anatomska istraživanja na Univerzitetu Stouni Bruk na Long Ajlendu. 

Apelacioni sud u Olbaniju je 2014. presudio da Tomi pravno nije ličnost zbog toga što šimpanze nemaju obaveze i odgovornosti. Vajz je uzvratio citirajući istraživačicu Džejn Gudal koja je rekla da šimpaze u svojim porodicama ispunjavaju dužnosti i obaveze i da imaju kompleksne kognitivne sposobnosti koje im omogućavaju da odlučuju.

Ipak, s pravne tačke gledišta, to što je ličnost, ne znači da se od životinje očekuje da izvršava svakodnevne zadatke koje obavljaju ljudi. To je tehnički termin koji obezbjeđuje da pravni entitet, u ovom slučaju šimpanza, ima osnovna prava.

 

Beta

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније