Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

18. 03. 2017. 21:27   >>  21:02

TOP 20

Lista najmoćnijih zemalja svijeta

SAD su i ove godine zadržale poziciju najmoćnije zemlje svijeta, uprkos tome što novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp ne uživa podjednako poštovanje kao njegov prethodnik Barak Obama, piše Independent.

Sudeći prema studiji "Najbolje zemlje", koju je sproveo "US News and World Report", najmoćnija zemlja svijeta su SAD. 

Rangiranje 80 zemalja svijeta vršeno je na osnovu velikog broja faktora, poput kulturne istorije, ekonomskog i političkog uticaja, vojne snage, kvaliteta života itd. 

U anketi, koja je za cilj imala otkrivanje toga kako svijet vidi određene nacije na globalnom nivou, učestvovalo je više od 21.000 biznismena, članova društvene elite i običnih građana. 

Rezultati ankete izgledaju ovako: 

20. Pakistan 

Politička nestabilnost, korupcija i borba protiv ekstremizma uzrok su pada Pakistana na ovoj listi. Ekonomski rast takođe je stao usljed nemogućnosti zemlje da privuče strane investitore. 

19. Švedska 

Umjesto da ulaže u vojsku, Švedska je odlučila da stavi dobrobit svojih građana na prvo mjesto, zbog čega uživa veliko poštovanje u svijetu. 

18. Italija 

Uprkos turbulentnoj političkoj godini i ostavci premijera Matea Rencija, Italija i dalje ima treću po redu najjaču ekonomiju u Eurozoni. 

17. Australija 

Uprkos tome što se kotira vrlo nisko po moći i globalnom uticaju, Australija je dospjela na listu zahvaljujući visokom životnom standardu 

16. Indija 

Indija je u 2016. godini imala najbrži privredni rast. Međutim, nedavna kriza koju je prouzrokovala odluka vlade o prestanku korišćenja krupnih novčanica učinila je da ova zemlja izgubi 11 milijardi dolara. 

15. Švajcarska 

Ova mala evropska država proglašena je najboljim mjestom za život. Riječ je o 11. najbogatijoj zemlji na svijetu u pogledu BDP-a po glavi stanovnika, koja je naročito privlačna biznismenima zbog izuzetno niskih korporativnih taksi. Glavne kancelarije UN-a takođe se nalaze u Ženevi. 

14. Iran 

Zbog svoje strateške pozicije na Bliskom Istoku i prirodnih resursa, Iran je dugo bio meta svjetskih supersila, piše US News. Samo u ovoj zemlji nalazi se devet odsto zaliha nafte na svijetu. 

13. Turska 

Turska predstavlja kapiju između Bliskog Istoka i Evrope, a ova veza izuzetno je bitna za obje strane zbog trenutnih nemira u okolnim zemljama. 

12. Kanada 

Kanada se prema US News nalazi na drugom mjestu liste najboljih zemalja za život, ali kaska na ovoj listi iako važi za najvećeg trgovinskog partnera SAD. 

11. Južna Koreja 

Zbog svojih izolovanih susjeda na sjeveru, ova zemlja često dobija vojnu i političku podršku svjetskih supersila. Jedna je od zemalja sa najjačim stranim investicijama u svijetu i šesta na listi najvećih izvoznika. 

10. Ujedinjeni Arapski Emirati 

UAE su najveći uvoznik oružja na svijetu, a poslije Saudijske Arabije najviše ulažu u vojnu odbranu. 

9. Saudijska Arabija 

Zalihe nafte ove zemlje učinile su je jednom od najbogatijih i najmoćnijih zemalja na Bliskom Istoku. 

8. Izrael 

Uprkos sukobu sa Palestinom, ova zemlja ima izuzetno jaku ekonomiju, izuzetno školstvo i visok dohodak po glavi stanovnika. 

7. Japan 

Jedna je od tehnološki najnaprednijih nacija i treća svjetska ekonomska sila uprkos razornom cunamiju koji je 2011. godine uništio dobar dio njene infrastrukture. 

6. Francuska 

Sa BDP-om od 42.384 dolara, Francuska je jedna od najjačih ekonomskih sila u Evropi. Njen dalji uticaj na svijet proteže se kroz njenu nauku, politiku, kulturu i možda ljubav iznad svega, piše US News. 

5. Njemačka 

Jedna od najvećih ekonomskih sila Evrope sa najmnogoljudnijom nacijom na Starom kontitentu postala je izuzetno politički uticajna od ujedinjenja 1990. godine. 

4. Velika Britanija 

Riječ je o visoko razvijenoj naciji sa velikim međunarodnim ekonomskim, političkim, naučnim i kulturnim uticajem, piše US News. Iako se ne zna kako će izazak iz Evropske unije uticati na njenu budućnost, čini se da je u do sada ova zemlja uspjela da prevaziđe sve izazove. 

3. Kina 

Dom je 1.4 milijardi ljudi i jedna od najvećih vojnih sila, a stručnjaci predviđaju da će do 2025. postati vodeća svjetska ekonomska sila. 

2. Rusija 

Kada je riječ o prirodnim dobrima, Rusija je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Trenutno na unapređenje vojske troši 5.4 odsto BDP budžeta, što je znatno više u odnosu na zemlje NATO-a i SAD (3.3 odsto). 

1. SAD 

Skoro 75 odsto ispitanika izjavilo je da je izgubilo poštovanje prema SAD nakon dolaska Donalda Trampa na vlast. Ipak, njen ekonomski, politički, kulurni i umjetnički uticaj i danas oblikuje svijet, a budžet za vojnu odbranu od 600 milijardi dolara i činjenica da je u pitanju vodeća svjetska ekonomska sila zaslužni su za to što se SAD nalaze na vrhu ove liste.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније