Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

18. 03. 2017. 10:59 >> 10:33

ŠIROM IRANA

Slavlje povodom dolaska proljeća

U iranskom Teheranu danima se održavaju različite manifestacije pred praznik Nevruz ili praznik proljeća.

 

Ovih dana su u gradu postavljena velika jaja koja su dekorisana na različite načine. Veliki broj građana odlučio je da fotografiše ovaj nesvakidašnji prizor u iranskom gradu.

Prije tri dana u Iranu je, u sklopu priprema za Nevruz, obilježen i festivala "Ćaharšanbe suri" tokom kojeg su smrtno stradale tri, a povrijeđena 2.351 osoba.

Festival se održava u znak slavljenja dolaska proljeća posljednje srijede u godini po persijskom kalendaru.

To je dan kada se širom Irana održava festival koji se najčešće obilježava preskakanjem vatre. Ljudi se, nakon zalaska sunca, okupljaju na ulicama, pale i preskaču vatru.

Povodom proslave praznika "Ćaharšanbe suri" u gradu Erdebilu je 11. marta prilikom paljenja vatrometa došlo do eksplozije u jednoj kući usljed čega je poginulo sedam osoba.

Prema lunarnom kalendaru u Iranu Nova godina ili praznik proljeća (Nevruz), kako se još naziva, nastupa 21. marta. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније