Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

27. 03. 2017. 23:56 >> 23:29

ZBOG NEPLAĆANJA POREZA

Apple pred istragom

Tehnološkom gigantu Apple-u prijeti istraga na Novom Zelandu poslije izvještaja da u toj zemlji nije platio porez najmanje deset godina.

Apple je izbjegao da plati porez uprkos zarađenim milijardama, prenosi Capital.ba.

Istraga lista New Zealand Heralda otkrila je da je tamošnji ogranak Apple-a od 2007. porez od 37 miliona novozelandskih dolara ili 24 miliona eura, umjesto na Novom Zelandu, platio u Australiji.

Krovna kompanija novozelandskog Apple-a je registrovana u Australiji, a te dvije zemlje imaju sporazum po kojem se porezi plaćaju u samo jednoj od njih.

Apple je saopštio da je sve radio po zakonu, ali se ipak našao na udaru novozelandskih političara.

“Apple je najveći poreski platiša u svijetu, i mi cijenimo i poštujemo ulogu poreza kao neophodnu i važnu u našem društvu”, saopštila je kompanija, dodajući da poštuje zakon svuda gdje posluje i da plaća porez na sve što zaradi.

Neki poreski stručnjaci su nazvali dogovor neobičnim, budući da je australijska stopa poreza za korporacije 30 odsto veća od novozelandske.

Lider novozelandske Zelene partije, James Shaw rekao je da je veoma neobično da Apple može da ne plaća porez u toj zemlji.

Novozelandski ministar finansija Judith Collins nedavno je najavila pooštravanje poreskih zakona.

Apple se posljednjih godina suočava sa pritiscima zbog prebacivanja profita u of-šor zone, zbog čega se vode postupci u okviru EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније