Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 03. 2017. 12:22 >> 12:00
3

SELE SE U PRIHVATILIŠTE

Mečići napuštaju Simoviće

Dva mečeta mrkog medvjeda, koja je prije dvadesetak dana na Pustom Liscu pronašao i udomio Vuko Simović, uskoro će dobiti novi dom u Prihvatilištu za životinje, na dvadesetak kilometara od Podgorice.

Prihvatilište pod okriljem NVO „Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora“ djeluje pri Ministarstvu zaštite životne sredine i prostire se na površini od oko 12.000 kvadrata livada, šuma i pašnjaka, saopšteno je portalu Onogošt iz tog Udruženja koje je nastalo okupljanjem grupe dugogodišnjih zaljubljenika u životinje.

„Inače, Prihvatilište za životinje je počelo sa radom u oktobru 2005. godine i sa stručnim timom veterinara, istraživača i ljubitelja životinja uspješno se bavi prihvatom i oporavkom životinja koje su u nevolji, povrijeđene, bez utočišta, zaplijenjene u krijumčarenju ili previše mlade i nejake da bi mogle da žive samostalno. Zadatak ovog Prihvatilišta je da divlje životinje autohtonih vrsta po oporavku vraća u prirodu, a domaće životinje nakon oporavka i stabilizacije zdravlja udomi u domaćinstvima u kojima su željene i držane na human način po propisima našeg Prihvatilišta. Na ovom imanju ostaju trajno da žive zaplijenjene zaštićene vrste životinja ili životinje koje više nijesu sposobne da žive samostalno u prirodi“, navodi se na Facebook stranici Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora.

Mečiće su Simovići prethodnih dana pazili i hranili uz obećanje da će, čim se neko javi od nadležnih, predati na dalju brigu mladunčad staru svega nekoliko mjeseci.

Kada su pitanju mrki medvjedi, ženke u prvoj polovini januara rađaju jedno do četiri mladunčeta mase oko 350 grama. Oni su potpuno slijepi i bez dlake. Zavisni su od neposrednog kontakta sa tijelom majke koja ih grije i hrani mlijekom. Mladi sisaju do početka aprila kada napuštaju brlog i slijede majku u potrazi za hranom. U brlogu sa njom provode prvu godinu života i sljedeću zimu, a odvajaju se od nje kada se ona ponovo pari. Ponekad, nakon parenja, majka dopušta prošlogodišnjim mladuncima da je prate do jeseni, kada pravi novi brlog gdje će okotiti novo leglo.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније