Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

10. 02. 2013. 09:14 >> 09:14

glava u torbi

Probala hranu umjesto Hitlera

Margot Woelk bila je samo jedna od Hitlerovih službenica koje su pod nadzorom SS-a morale da probaju svu hranu prije nego bi je pojeo Adolf Hitler, kako bi se uvjerili da nije otrovana.

 

Danas Margot Woelk ima 95 godina.

S Hitlerom je bila na istočnom frontu  "Vučji brlog" gdje je odvedena 1942. godine iz Berlina. Pokušala je da pobjegne u jedno selo u Poljskoj, ali SS ju je brzo zarobio i dodijelio joj ulogu degustatora hrane.

"Bojala sam se. Da je hrana bila otrovana, ne bi me bilo. Prisiljavali su nas, nismo imali izbora", priča danas 95-godišnja Margot.

"Između 11 i 12 sati morali smo da probamo hranu i tek nakon što smo nas svih 15 probale, hrana je bila serviran vođama. Sva je hrana bila vegetarijanska, svježe povrće, špargle, paprike, grašak koji se služio s rižom do raznih salata", kazala je Margot i dodala da nikada nije morala da proba ribu ni meso, kao ni pića.



Margot je uspjela da pobjegne  tek 1944. kada je Hitler napustio istočni front.(„Dejli mejl“)

Smatra da su ostali degustatori hrane ubijeni.

Margot je nakon bjekstva pronašla svog muža koji je živio u uvjerenju da je ona umrla .Živjeli su zajedno sve do njegove smrti  1990. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније