Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavila: M.M.Lj. [ Tanjug/B92 ]

10. 06. 2017. 13:51 >> 13:28

SZO UPOZORILA

Alarmantna količina mikroplastike u kitovima

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) saopštila je da je njeno novo istraživanje koje uključuje obdukciju kitova iz Sredozemnog mora pokazalo alarmantnu količinu mikroplastike u tim životinjama.

 

Na Svjetski dan okeana i povodom prve UN konferencije o okeanima, koja je u četvrtak održana u Njujorku, WWF je naveo da su otkrili "nove dokaze o kontaminaciji plastikom kitova na Mediteranu", prenosi Hina.

Navodi se da je ta svjetska organizacija za zaštitu prirode novim istraživanjem pokazala uticaj zagađenja plastikom u sjeverozapadnom dijelu Sredozemnog mora.

"Stručnjaci WWF analizirali su biopsije skoro 100 morskih sisara (tri vrste kitova) koji žive u utočištu za morske sisare Pelagosu, najvećem zaštićenom području na Mediteranu, između (kontinentralnog dela) Italije, Francuske i ostrva Sardinije", navodi WWF.

Ta organizacija objašnjava da "istraživanje pokazuje visoku kontaminaciju kitova ftalatima".

"Ftalati su jedna od komponenti plastike, a obično se nalaze u ambalaži, zavjesama za tuširanje, kablovima, lakovima, ljekovima, bojama itd. Nalaze se i u kozmetici, npr. lakovima za nokte ili kosu, kao i u parfemima. Prosečna koncentracija DEHP-a (najtoksičnijeg ftalata) pronađenog u suvom tkivu kitova je 1060 ľg/kg (mikrograma po kilogramu), a smatra se da je ona visoka kad je iznad 300 ľg/kg", ističe se u saopštenju WWF.

Dodaje se da su ftalati toksični za ljude i životinje, sa mogućim štetnim posljedicama na plodnost i razvoj fetusa.

"Vjeruje se da uzrokuju endokrine poremećaje, a neki od njih su klasifikovani kao kancerogeni. Danas se u svijetu proizvodi tri miliona tona ftalata na godinu", navodi WWF. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније