Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: F.R. [ Beta ]

17. 07. 2017. 11:35 >> 11:05

NEOBIČNA VALUTA

U Brnu se kafa može platiti dobrim djelom

Žitelji češkog grada Brna odnedavno na jednom od trgova u centru tog grada mogu da popiju kafu, kapućino, uz kolačiće ili čokoladice i kad nemaju nijednu krunu u džepu - dovoljno je da se obavežu da će učiniti jedno dobro djelo.

Crveni veseli kiosk na Zelenom trgu postavio je Libor Hoženji, a finansiraju ga gradske vlasti kao podsticaj žiteljima Brna da se druže, pomažu jedni drugima i više se interesuju za svoje okruženje.

Na oglasnoj tabli kioska su ispisana dobra djela, kao: "kupiću beskućniku vodu", "podići ću smeće s tla i baciti ga u korpu", "iznenadiću nekoga ljubaznim telefonskim razgovorom", ili: "pustiću starije da sjednu u prevozu". U svakom od kolačića uz kafu je cjeduljica s po jednim dobrim delom.

Dovoljno je da ko želi kafu odabere nešto sa spiska ili predloži neko svoje dobro djelo, obaveže se da će to učiniti već danas, a, ako želi, može da se pohvali na sajtu "Dobro kafe" - kako je nazvan projekt, šta je učinio.

"Planiram da postavim kioske i na drugim mjestima u Češkoj. Ljudi obično ne ostanu na jednom dobrom djelu već im pređe u naviku", kazao je Hoženji za sajt projekta čeških nevladinih organizacija "Bez mržnje".

Gradske vlasti podržale su projekt i tako omogućile da u centru grada osvane kiosk Dobro kafe sa parolom "ne plaćajte parama, platite dobrim djelom".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније