Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

11. 02. 2013. 10:25 >> 10:24
1

majstor jogurta

Pastir ostvario "američki san"

Pastir Hamdija Ulukaja iz istočne Turske došao je u SAD, proizveo jogurt i za manje od šest godina postao milijarder.


 

Ulukaja je rođen u porodici koja je imala farmu. Studirao je političke nauke u Ankari, a 1994. je otišao u SAD da uči engleski. Tri godine nakon dolaska upisao je studije menadžmenta, a potom se bacio u biznis. 

Ono što mu je zasmetalo čim je otišao u SAD bio je loš kvalitet jogurta koji  koriste Amerikanci.

"Jogurt je pretanak, presladak... Lakrdija. Čista prevara”, rekao je on upoređujući američki jogurt sa onim koji se proizvodi u Turskoj.

Poslije toga je sam za sebe proizvodio mlječne proizvode koje je kasnije počeo da prodaje po manjim radnjama.

Imao je sreće da je 2005. "Kraft fuds" zatvorio fabriku jogurta, pa je Ulukaja odlučio da je otkupi za manju svotu novca. Zaposlio je četiri bivša radnika fabrike i iz Turske doveo Mustafu Dogana, čuvenog majstora jogurta.

Fabriku je nazvao "Čobani Hamdi", a jogurt je počeo da se sliva u supermarkete 2007. Četiri godine kasnije prodavao je 1,2 miliona čašica nedjeljno. Svaki četvrti jogurt koji pojedu Amerikanci dolazi upravo od "čobana".

Njegova kompanija je prošle godine, prema podacima Blumberga imala prihod od 1,1 milijarde dolara. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније