Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

12. 12. 2017. 23:47   >>  23:15

DJECA ZA GINISA

Sarajevo: Oboren rekord u sviranju klavira

U prostorijama sarajevske Vijećnice danas je u prisustvu brojnih ljubitelja muzike i kulture oboren Ginisov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira.

U nastojanju da promovišu pedagoški i umjetnički rad, profesiju, mlade pijaniste te sve navedeno približe što širem auditorijumu, iz udruženja Tattile odlučili su da obore rekord koji su do sada držali učenici i studenti profesorice Angele Montemuro iz italijanskog Barija kada ih je 18 u oktobru 2014. godine sviralo za klavirom.

"Ideja je nastala kao rezultat promišljanja kako obogatiti svakodnevnu nastavu jer smo ja, kolege Nataša Ristić i Đorđe Jovančić profesori svojih struka, svako u svojim školama. Tako u nekim istraživanjima i razmišljanjima o tome kako sve to postići naišli smo na vrlo zanimljive snimke onih koji su prije nas obarali isti rekord. To nam je bila inspiracija, da napravimo takav jedan događaj, ohrabrili smo se na taj jedinstven poduhvat i evo nas danas u Vijećnici 12. decembra, u 12 sati, da svima njima 'otmemo' titulu svjetskih rekordera", izjavila je Iva Pašić, predsjednica udruženja Tattile.

Pripreme za obaranje Ginisovog rekorda trajale su tri mjeseca. U obaranju rekorda učestvovali su učenici iz Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo, BASICS škole, Osnovne muzičke škole Mladen Pozajić i Srenjoškolskog centra Istočna Ilidža.

"To su vrlo talentovani mladi pijanisti koji već sada u svojim biografijama imaju i veliki broj nagrada s internacionalnih, regionalnih i domaćih takmičenja. Okupili smo se oko te ideje njih 18 učenika, profesorica Nataša Ristić i ja, i nas 20 od septembra do danas svakog vikenda vježbamo na dvosatnim probama", istaknula je Pašić.

Prilikom obaranja rekorda, dvadeset učesnika izvelo je kompoziciju Galop Marche, francuskog muzikologa i kompozitora Alberta Lavignaca. Ista kompozicija je prethodno korišćena za obaranje ovog rekorda ali za manji broj ljudi, a za ovu priliku za 20 ruku kompoziciju je prilagodio i raspisao mladi bosanskohercegovački kompozitor Đorđe Jovančić.

Prema riječima Jovančića, aranžirati i adaptirati djelo za 20 ruku je nesvakidašnja prilika, posebno iskustvo i zanimljiv izazov.

"U ovom sastavu i ovakvim povodom potpuno budete bačeni pred nešto neistraženo i nesvakidašnje, jer niko od nas nikada, ni u formalnom ni u neformalnom obrazovanju, nije prolazio ovakvu vrstu kompozicije gdje 20 ruku igra za jednim klavirom. Ovo je zaista poseban izazov i posebno iskustvo", kazao je Jovančić.

Smatra da je ovaj događaj poruka njima kao organizatorima, ali i svima drugima da je uz trud i rad moguće postići sve zamišljeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније