Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

20. 12. 2017. 11:30 >> 10:58

EVROPSKI SUD

Za Uber ista pravila kao za taksi

Evropski sud pravde presudio je danas da američka kompanija Uber treba da podliježe istim pravilima kao taksi kompanije, a ta odluka mogla bi da promeni njen način funkcionisanja širom Evrope.


Najviši sud Evropske unije donio je presudu na osnovu žalbe udruženja taksista Barselone koji su željeli da spriječe rad Ubera u tom gradu, navodeći da njegovi vozači treba da imaju odobrenja i licence za taj posao, navodi Asošejted pres.

Uber omogućava pristupačnu cijenu vožnje, a vozači i putnici se povezuju putem aplikacije za mobilne telefone i dogovaraju vožnju. Putnike voze neprofesionalni vozači bez licence koji koriste sopstvena vozila.

U presudi se navodi da "Uberova djelatnost povezivanja pojedinaca s neprofesionalnim vozačima spada u usluge u oblasti saobraćaja" i da članice EU "stoga mogu da propišu uslove za pružanje tih usluga", navodi Blumberg.

Presuda je obavezujuća i na nju nije moguće uložiti žalbu.

Uber, čije je sjedište u San Francisku, smatra da se razlikuje od taksi usluga i da treba da podliježe regulaciji kao tehnološki uslužni servis, a ne kao kompanija za prevoz, pošto se njegov rad bazira na tehnološkoj platformi.

Odluka Evropskog suda pravde da uslužni servisi kao što je Uber moraju da budu označeni kao "usluge u oblasti saobraćaja" vjerovatno će uticati na takve tipove usluga u EU.

To je prva presuda suda EU o tome kako aplikacije kao što je Uber treba da budu kvalifikovane.

Na osnovu sudskih procesa pokrenutih protiv Ubera, ta kompanija je do sada bila primorana da u više velikih evropskih zemalja obustavi rad takozvanog "Uberpopa" (UberPop) i pređe na "Uberiks" (UberX), gdje se od vozača zahtjeva da imaju licencu za taj posao.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније