Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

S.Đ. [ Slobodna Dalmacija ]

14. 02. 2018. 23:29 >> 23:27

POMOĆ RODITELJIMA

Kako da vam dijete ne bude manipulator

Želite li dobro svome djetetu ključna stvar za njegov potpun i zdrav emocionalni i fizički razvoj krije se u činjenici da mu poklonite svoje vrijeme!

1. Korak: grlite djecu

Grljenju često ne pridajemo dovoljno pažnje, no struka upozorava koliko je važan fizički kontakt. Ako želite zdrav razvoj djeteta preporučena dnevna doza je četiri zagrljaja za preživljavanje, osam za održavanje, a dvanaest za rast.

2. Korak: pričajte s djecom

Čak i bebe smiriće se slušajući roditeljski glas, a i sami ćete se začuditi koliko vam vaši mališani toga mogu ispričati. Razgovarajte s njima, to nije važno samo za njihovo, već i za vaše zdravlje.

3. Korak: Igrajte se

Igranje ne znači nužno da morate sjedjeti s djecom na tapetu i izdvojiti sat ili dva. I to je važno, no igrati se možete tokom vožnje, u čekaonici, trgovini, na putu do vrtića, u šetnji...

4. Korak: Čitajte djetetu
Čak ako mislite da je dijete premalo čitajte mu... Prije spavanja, iza ručka, samo nedjeljom... Tako ćete pobuditi dječju maštu i pozitivno utjecati na kognitvni razvoj.

5. Korak: Družite se u prirodi
Izleti, duge šetnje, boravak na svježem zraku... Odvedite ih na selo, plažu, čak ako i putujete vodite ih sa sobom - tako će manje gledati televiziju i imati mobilni ili tablet u rukama.

6. Korak: Čistite zajedno
Poslovi u domaćinstvu izvrstan su način da naučite djecu odgovornosti. Čak i ako tome nijesu dorasli neka vam "pomognu" ići u trgovinu, obrisati prašinu, napraviti krevet...

7. Korak: Proživljavajte stvari zajedno
Kad dijete odvedete na neko kreativno mjesto, nemojte ga ostaviti na čuvanje, budite s njim. Tako ostajete uključeni u djetetov život, što će vam se kasnije ugodno vratiti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније