Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ AP, Objavila: P.B. ]

19. 02. 2018. 19:41   >>  19:40

KUTAK ZA OSTVRLJANE

Engleska čajdžinica u Rimu slavi 125 godina

Italija je čuvena po kafi, ali mnogi stanovnici Rima rado svrate i u čajdžinicu koja se nalazi u podnožju Španskih stepenica. "Babington" je engleski kutak u kojem počasno mjesto zauzimaju čaj i skonsi.

Ako zakoračite u čajdžinicu "Babington" u Rimu, osjetićete kao da ste u srcu Londona. Gosti ispijaju egzotične čajeve iz servisa boje mente i grickaju engleske pogačice - "skonse". Čajdžinicu su 1883.godine otvorile dvije engleske gospođice, Ana Marija Babington i Izabel Kargil, kako bi Englezi koji su tada živjeli u Rimu imali mjesto na kojem će popiti čaj i čitati novine iz svoje domovine.

"Izabel Kargil je bila moja prabaka. Zaljubila se u Rim čim ga je prvi put posjetila sa svojom prijateljicom. U to vrijeme ovdje je živjela brojna engleska zajednica: pjesnici, pisci i drugi umjetnici. Primijetile su da nemaju gdje da piju čaj, već su ga mogle samo povremeno kupiti u nekoj apoteci i to koristiti isključivo u medicinske svrhe. Tako su Izabel i Ana odlučile da otvore čajdžinicu i počele posao sa 100 funti" - kaže praunuk jedne od osnivačica, Rori Brus.

Osim čajdžinice, dvije mlade Engleskinje su u Rimu otvorile i kupatilo za dame koje je, uz čaj, privuklo i englesku populaciju, ali i dobrostojeće Italijane. I danas je "Babington" omiljeno mjesto plemića, političara, novinara, pripadnika džet-seta, umjetnosti i kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније