Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavila M.L.B. [ B92.net ]

20. 02. 2018. 22:13 >> 22:50

KONTROLA HRANE

Telefonom provjerite ima li bakterija?

Malo je metoda kojima može da se spriječi trovanje hranom, pošto testiranje na štetne bakterije, kao što su ešerihiju koli i salmonela, zahtjeva specijalnu opremu, nakon čega je potrebno i do dva dana da se dobiju rezultati.

Naučnici sa Univerziteta Masačusets Amherst razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnike ukoliko u hrani ima bakterija.

Uz pomoć aplikacije, rezultati o prisustvu patogenih bakterija stižu za samo nekoliko minuta. Uređaj koristi čip premazan hemikalijama, koje mogu da se vežu i za najmanju prisutnu količinu bakterija.

Aplikacije podrazumijeva i upoterebu dodatka - mikroskopa, čije cijena iznosi 30 dolara.

U videu koji pokazuje demonstraciju rada aplikacije, naučnici su vodom oprali potencijalno kontaminirani proizvod i zatim stavili čip u vodu. Nakon pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo na bilo koju kameru pametnog telefona, na ekranu pokazuje ima li bakterija.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније