Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ faktor.ba ]

21. 02. 2018. 11:20 >> 11:17

UTVRĐENO

Stara mačka češće zavija

Mačke mogu zavijati iz nekoliko razloga. Zavijanje se razlikuje i od toga da li je mačka već stara ili nije. Što je mačka starija, to je i zavijanje češće.

Ova pojava kod starih mačaka znak je demencije (senilnosti), jer mačke tako pokazuju promjene ponašanja uzrokovane starenjem. No, one mogu zavijati, a da to nije povezano sa starenjem. To je ponekad odgovor na frustraciju ili tjeskobu, čiji su uzroci promjene u porodici.

Nekada je macama samo dosadno, pa na taj način žele da privuku pažnju. Međutim, zavijanje je više svojstveno mačkama koje su starije od osam godina. One pate od više različitih bolesti i tako izražavaju svoju patnju. Može biti uznemirena ako je odvojena od vas noću ili kada ste zauzeti, pa je ignorišete.

Ako ima oslabljen sluh, ona će automatski glasnije zavijati, a ako slabo vidi, to će je uplašiti i počeće glasno mjaukati od straha i pogubljenosti. Kod zdravih mačaka to je normalan proces. Tako će pokazivati da joj smetaju promjene koje se događaju u njenom tijelu i mozgu.

Često će se događati da umjesto noću spava danju, a noću će često buditi ukućane. To ne treba da vas previše zabrinjava, jer sve to je normalno. Vi joj možete pružiti ljubav, sigurnost i toplinu. Tako ćete smanjiti stres koji proživljava i zavijanje svesti na minimum.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније