Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ dnevnik.hr ]

06. 03. 2018. 22:30 >> 22:27

NAUČNA STUDIJA

Kenguri su, uglavnom, ljevaci

Veća sklonost korišćenju jedne ruke nije karakteristika samo ljudi, jer se može uočiti i kod kengura koji se većinom služe lijevom rukom, zaključili su naučnici.

Ti australijski torbari, poput ljudi, više se vole koristiti jednim ekstremitetom nego drugim u svakodnevnim zadacima s primjetnom razlikom: najčešće su ljevaci, objašnjavaju autori te studije koju je objavila revija Current Biology.

To otkriće baca novo svjetlo na jedinstveni aspekt razvoja sisara, ocjenjuju naučnici.

"Otkrili smo izražen stepen sklonosti upotrebi jednog prednjeg uda", kaže biolog Jegor Malašišev s državnog univerziteta Sankt Peterburg u Rusiji, glavni autor tog istraživanja.

"U svim radnjama proučavanim kod kengura dvonožaca ustanovili smo jaku ljevoruku sklonost", ističe on. Naprotiv, ta crta nije vidljiva kod kengura penjaša koji nastanjuju stabla i žive u krošnjama.

Autori istraživanja ustanovili su da su sivi kenguri na istoku zemlje kao i crveni kenguri prirodno ljevoruki u svim svojim aktivnostima, od držanja tijela u određenim položajima, obavljanja nužde, skupljanju lišća ili savijanju grane nekog stabla.

(Hina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније