Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ avaz.ba ]

07. 03. 2018. 23:06 >> 23:04

AUSTRALIJA

Nađena poruka u boci stara 132 godine

Jedna od najstarijih poruka u boci na svijetu, napisana na njemačkom jeziku, otkrivena je napola zakopana na plaži na zapadu Australije.

Prošle su 132 godine nakon što je bačena u Indijski okean.

Bocu je pronašla 21. januara ove godine Australijanka Tanja Ilman dok je šetala pješčanim dinama ostrva Vedž (Wedge) 180 kilometara sjeverno od Perta, glavnog grada Zapadne Australije.

"Izgledala je kao prekrasna boca pa sam je podigla misleći da će dobro izgledati na mojoj polici za knjige", kazala je Ilman.

"Djevojka moga sina otkrila je poruku kad je pokušala istresti pijesak iz boce. Poruka je bila vlažna, zamotana i povezana konopcem".

"Osušili smo je i kad smo je otvorili vidjeli smo da je pisana na njemačkom, vrlo blijedim njemačkim rukopisom". Datum na poruci bio je 12. jun 1886. godine.

Na poleđini poruke pisalo je da se nalazač moli da je vrati ili u njemačku mornaričku opservatoriju u Hamburgu ili u najbliži njemački konzulat.

Boca je bačena s njemačkog broda "Paula" u okviru eksperimenta njemačke mornarice čiji je cilj bio bolje razumijevanja okeanskih struja i otkrivanje bržih i učinkovitijih pomorskih trgovinskih ruta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније