Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ vesti-online.com ]

15. 03. 2018. 22:15   >>  22:12

NAUČNICI TVRDE

Ovu osobinu imaju samo pametni ljudi

Ako mislite da znate sve, vjerovatno ne znate. Iako to možda zvuči komplikovano, zapravo uopšte nije tako.

Priznavanje trenutaka u kojima ste ispali glupi zapravo je znak da ste inteligentni. U okviru studije sprovedene na Univerzitetu Djuk testirano je da li su ispitanici svjesni da ponekad griješe tako što je od njih traženo da kritikuju neki esej ili obrazlože kontradiktorne dokaze neke tvrdnje.

Utvrđeno je da su skromni intelektualci (ne intelektualno skromni) bili bolji u utvrđivanju dokaza, nijesu bili pokretani predrasudama, nijesu se upuštali u napade na ličnoj osnovi i pridržavali su se svojih principa nakon što su ih utvrdili, piše Independent.

Autori studije tvrde da bi ona čak mogla da ponudi rješenje protiv negativne politike, ali da je teško od političara tražiti da budu skromni intelektualci. Istraživanje je pokazalo da su i liberali i konzervativci jednako sposobni da budu skromni intelektualci, što znači da je ipak moguća šira kulturna promjena.

"U međuljudskim odnosima, većina manjih svađa koje imamo s prijateljima, partnerima i kolegama tiču se relativno trivijalnih stvari, u okviru kojih smo uvjereni da je naš pogled tačan, a pogled druge strane neispravan", rekao je autor studije, profesor Mark Leri.

"Ne oklijevajte da priznate da nijeste u pravu, to je vrijednost koju bi trebalo da promovišemo. Mislim da bismo bili manje frustrirani jedni drugima kada bismo svi malo više bili skromni intelektualci", dodao je.

Priznavanje da nijeste u pravu može da vas učini i boljim vođom, tvrdi naučnik. Ako je osoba koja vodi sastanak potpuno neskromna, neće saslušati ideje drugih za stolom, a poznato je da dobre vođe uzimaju u obzir mišljenja drugih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније