Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Radio Slobodna Evropa, Objavila: P.B. ]

04. 04. 2018. 19:35   >>  19:29

UPRKOS DEKOMUNIZACIJI

Borba Ukrajinaca za sovjetske mozaike

Tokom ere Sovjetskog Saveza neograničen novac iz budžeta potrošen je na mozaike koji bi pomogli u oživljavanju sivih predgrađa komunističkog svijeta.

Mozaici su postali javna umjetnička djela sovjetskih zvaničnika nakon 1918.godine, kada je Vladimir Ilič Lenjin shvatio da će džinovske javne slike ukrasiti "utopijske" gradove u brutalnim zimama SSSR-a.

Nakon aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014.godine i sukoba u Donbasu, većina ukrajinskih komunističkih mozaika uklonjena je tokom procesa tzv. "dekomunizacije" koji je počeo kao spontani ulični pokret nakon potpisivanja Zakona 2015.godine.

Budućnost preživjelih mozaika iz sovjetskog doba je neizvjesna.

Grupe aktivista koji se bore za njihov opstanak nisu popularne.

Inicijative da mozaici i murali budu sačuvani, ili bar dokumentovani, sve su snažnije.

Jedna od aktivistkinja organizacije "Izolacija" je Katerina Filjuk.

Kaže da su se od osnivanja prije pola godine, organizaciji priključili građani iz svih krajeva Ukrajine koji lociraju i fotografišu sovjetske murale.

"Sovjetski Savez se raspao, ali uprkos ideološkom smislu koji nose mozaici, postoji nasljeđe o kojem moramo voditi računa i održavati ga", kaže Filjuk.

Mnogi Ukrajinci se međutim, protive čuvanju obilježja sovjetskog doba, pa često vrlo ekspeditivno ruše murale.

Članovi organizacije "Izolacija" planiraju da pokrenu aplikaciju koju građani mogu koristiti za pronalaženje preostalih mozaika u Ukrajini, a nadaju se i da će jednog dana moći da uklone ugrožene mozaike i montiraju ih na mobilne ploče.

Kažu međutim, da to može biti samo puki san, jer je teško naći nekog ko je raspoložen da finansira ikakve aktivnosti u vezi sa sovjetskom umjetnošću.

Većina mozaika u Ukrajini izrađena je od komada neprozirnog stakla u boji koji se zove smalto i na koji vremenske prilike nemaju uticaja.

Smalto za mozaike koji su ukrašavali gradove širom bivšeg Sovjetskog Saveza proizveden je u istočnoj Ukrajini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније