Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ vesti-online.com ]

05. 04. 2018. 23:07   >>  23:04 1

STUDENTI U ŠOKU

Profesor "otkrio" ko je, zapravo, bio Isus

Profesor jezuitskog koledža u Masačusetsu suočio se s kritikama zbog radikalnog tumačenja Novog zavjeta u kojem sugeriše da Isus Hrist nije bio ni muško, ni žensko i da je možda bio transseksualac.

Elinor Rajli, bivša studentkinja koledža napisala je članak o profesoru Tatu-Siongu Beniju Liju za "Fenwick Review“.

U članku ona komentariše katedru za Novi zavjet kao "nekonvencionalan pritsup polu, seksualnosti i rasi u tumačenju biblijskih tekstova“.

Ona je čak citirala Lijev koautorski rad iz 2009. godine koji nosi naziv “Svi su bili zajedno na jednom mjestu: Kritika bliblijske manjine“.

U tekstu je najviše pričao o jevanđelju po Jovanu:

Ako slijedimo putanju mudrosti i riječi ono što ćemo shvatiti jeste da Isus nije samo ’kralj Izraela’ već i transseksualac. Isus se pojavljuje kao strahopoštovana nevjesta u sopstvenoj strasti“, napisao je, pa u drugom dijelu dodao kako ne znamo ništa o Isusovoj anatomiji i nastavio da ga kako pere noge svojih učenika, kao primjer.

Inače, u to vrijeme pranje stopala uglavnom su obavljale jevrejske žene ili nejevrejske robinje.

"Manje je očigledno da je Isus biološki muškarac. Kao književni striptiz, ova epizoda je sugestivna čak i zavodljiva, a on to istovremeno pokazuje i zadržava za sebe" piše u tekstu.

Profesor Liju se takođe osvrće na Jovanove reference o Isusu i vodi "koja priča sa njim“, a takođe sugeriše i da je njegovo raspeće na krstu zapravo oslikavalo njegove misli ka Ocu i seksualne misli ka njemu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније