Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: P.R. [ Beta ]

17. 04. 2018. 23:46 >> 23:40

CENTRAL PARK

Uklonjena statua kontroverznog hirurga

Statua američkog ljekara koji je u 19. vijeku izvodio eksperimentalne operacije bez anestezije na afroameričkim robinjama uklonjena je danas iz njujorškog Central parka.

Komisija grada Njujorka juče je usvojila preporuku gradonačelnika da se ukloni bronzana statua doktora Meriona Simsa i premjesti na groblje u Bruklinu gdje je Sims sahranjen, navodi Asošiejted pres.

Ginekološkinja Bernadit Rasel emotivno je propratila uklanjanje statue, navodeći da je na studijama o Simsu učila kao o "ocu ginekologije bez saznanja o robinjama na kojima je eksperimentisao".

Imena mnogih crnih žena koje je Sims operisao nijesu poznata, a imena koja je on zabilježio su Anarka, Betsi i Lusi.

Demokratski gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio pozvao je na reviziju "simbola mržnje" u nadležnosti grada pe osam mjeseci, poslije protesta rasista u Šarlotsvilu kada je poginula jedna učesnica kontramitinga. Bijeli nacionalisti su tada protestovali zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju iz američkog Građanskog rata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније