Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

06. 05. 2018. 09:25   >>  07. 05. 2018. 21:42 1

UAE

Novi voz će se kretati brzinom od 1.200 km/h

Kompanije Virgin Hyperloop i BMW predstavile su koncept novog javnog prevoza koji bi uskoro mogao da bude postavljen u Ujedinjenim arapskim emiratima (UAE).

Riječ je o kupoli koja će levitirati na elektromagnetima i kretati se kroz vakuumirani tunel. 

Upravo zato što je riječ o vakuumiranom tunelu, znači da u njemu nema otpora vazduha, a zbog levitacije na elektromagnetima nema trenja. 

Nova vrsta voza zato bi trebalo da se kreće brzinama većim od 1.200 kilometara na sat. To je prosječna brzina zvuka i za skoro 300 kilometara veća brzina od putničkog aviona. 

Prema procjenama stručnjaka, put od Dubaija do Abu Dabija, dug oko 140 kilometara, biće moguće preći za 12 minuta. Automobilom je potrebno oko sat i po, piše 24 sata.

Tunel će se napajati Sunčevom energijom, a otvaranje se planira za 2020. godinu. 

Procjenjuje se da bi kupola trebalo da prevozi oko 10.000 ljudi po satu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније