Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ rtv.rs ]

10. 05. 2018. 11:02 >> 10:54

AUSTRALIJSKI NAUČNIK

Uoči eutanazije pjevao Odu radosti

Australijski naučnik Dejvid Gudal, koji je odlučio da u Švajcarskoj, uz medicinsku pomoć, danas sebi oduzme život u 105. godini, veselo je sinoć u Bazelu pred novinarima otpjevao nekoliko taktova "Ode radosti" iz Betovenove Devet simfonije.

"Ne želim više da živim i srećan sam što imam priliku da život okončam", rekao je Gudal, navodeći da će vjerovatno umrijeti uz pomoć smrtonosne injekcije, ali da će metodu ipak prepustiti ljekarima.

U Švajcarskoj je asistirano samoubistvo legalno i dostupno, a borci za pravo na smrt podržavaju Gudalov postupak, dok neki kritičari u Švajcarskoj kažu da bi takva vrsta skraćivanja sopstvenog života trebalo da bude dopstupna samo onima koji su neizlječivo bolesni.

Gudal nije bolestan, ali naglašava kako je sve slabiji i sve više u nemogućnosti da živi kako je nekad živio.

Penzionisan je tek u 102. godini, kao najstariji naučnik u radnom odnosu.

Ovaj uvaženi botaničar i ekolog je Si-En-Enu rekao da njegov život više nije vrijedan življenja, izrazivši nadu da će njegova priča dovesti do legalizacije asistiranog umiranja u drugim zemljama.

Otac četvoro djece i deda 12 unučardi, ali i dugogodišnji član grupe koja se zalaže za eutanaziju "Egzit internešenel", objašnjava da je prestao da uživa u životu prije pet ili 10 godina, djelimično zbog sve slabije pokretljivosti i gubitka vida.

"Volio bih da mogu da ponovo trčim po poljima i vidim svijet oko sebe", rekao je Gudal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније