Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ krstarica.com ]

24. 05. 2018. 14:15 >> 14:05

BIOLOZI U ŠOKU

Građani u panici zbog džinovskih crva

Gigantski crvi sa velikom glavom stigli su na evropski kontinent i šokirali francuske biologe. Naime, ta vrsta crva, koja može narasti i više od 30 centimetra, pretežno živi u Aziji u mnogo toplijoj i vlažnijoj klimi i nikome nije jasno kako su se pojavili u evropskim vrtovima.

Baštovan i biolog amater Pjer Gros primijetio je velikog crva u svom vrtu i poslao fotografiju profesoru biologije Žan-Lu Džastinu. Nedjelju dana kasnije, Gros mu je poslao još jednu fotografiju na kojoj je bila druga vrsta ogromnog crva.

Kada je poslao treću fotografiju, prof. Džastin je mislio da se radi o podvali ili neslanoj šali, pretpostavljajući da čovjek donosi crve s putovanja i pretvara se da ih je našao u vrtu, piše The Washington Post.

Džastin i njegovi saradnici su putem medija zamolili građane da im, ako uoče džinovske crve, pošalju fotografije. Pregledom hrpe pristiglih fotografija, naučnicima je postalo jasno da po francuskim baštama već duže haraju ti predatorski crvi, samo što ljudima nije bilo jasno o čemu se radi.

                                                  

Najstariji je video snimak iz 1999. koji je porodica sačuvala jer nije mogla da povjeruje na kakvo bizarno stvorenje su nabasali. Profesor Džastin, inače stručnjak za parazite i crve nematode riješio je misteriju – riječ o crvu čekićaru. Sve u svemu, između 1999. i 2017. u Francuskoj su 111 puta uočili te velike crve. Većina ih je viđena na jugu Francuske, gdje su topla i vlažna ljeta i blage zime, a crvima upravo takva klima odgovara.

U nekoliko slučajeva, ljudi su uhvatili crva i poslali ga profesoru na analizu. Tako su identifikovane tri različite vrste tih crva, među kojima je i Bipalium kewense, vrsta koja je zabilježena i u britanskom Kraljevskom botaničkom vrtu.

Crvi čekićari su predatori koji žive u toplijim krajevima i hrane se glistama. Tijelo tih crva je mekano i proizvodi male količine otrova tetrodotoksina kojim parališe svoj plijen.

Ono što za profesora Džastina predstavlja najveće iznenađenje nije ni veličina predatora ni činjenica da ih tako dugo niko nije primijetio, već činjenica gdje se to dogodilo.

"Ovo je Francuska! Mi bi trebalo da budemo razvijena zemlja. Imamo mnoštvo naučnika, univerziteti su posvuda. I opet, niko do sada nije identifikovao crve" – čudi se profesor.

Oni su ovdje i tu će i ostati, napomenuo je. Imamo validne dokaze od građana i naučnika da crvi već godinama naseljavaju vrtove.

"Ova vrsta je prilično tajnovita, žive u zemlji i lako ih je previdjeti, a to uostalom i objašnjava kako su se slučajno proširili širom svijeta" – objasnio je britanski naučnik specijalizovan za entomologiju Arči Marči sa Instituta za agronomiju i biologiju, a prenosi Večernji list.

Invazija crva čekićara može imati ozbiljan uticaj na faunu u sastavu tla, upozorio je Marči i dodao da je ta vrsta crva opasan predator za stvorenja koja žive u tlu i doprinose kvalitetu zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније