Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ ultimateclassicrock, Objavila: P.B. ]

28. 05. 2018. 11:05 >> 10:55

OPREZ, DECIBELI

Slušajte muziku, čuvajte sluh

Nećete odslušati ni uvod prosječnog rok koncerta, a sluh će vam već biti oštećen, pokazuje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Štaviše, ako je zvuk glasniji od 120 decibela, za oštećenje sluha je potrebno samo 28 sekundi.

Bend "Deep Purple" je 1972.godine prvi postavio Ginisov rekord za jačinu zvuka od 117 decibela na koncertu u londonskom "Rainbow Theatre".

Četiri godine kasnije "The Who" je na svom nastupu, takođe u Londonu, povećao nivo na 126, a 2009. "Kiss" na čak 136 decibela.

Niste bezbjedniji ni ako koristite lični audio uređaj, gdje je maksimalni nivo jačine oko 105 decibela.

Prema istraživanjima naučnika SZO, ta jačina je bezbjedna samo četiri minuta.

Trenutno je više od milijardu tinejdžera i mladih osoba u riziku od trajnog oštećenja sluha, a više od 43 miliona ljudi između 12 i 35 godina već ima neki oblik oštećenja.

Stručnjaci tvrde da je čak 40 odsto mladih izloženo štetnim nivoima jačine zvuka u klubovima i barovima.

SZO preporučuje da ljubitelji muzike ograniče upotrebu ličnih audio uređaja na manje od jednog sata dnevno.

"To je gruba preporuka za one koji provode i do 10 sati slušajući MP3 uređaj", kaže dr Etjen Krug, direktor odsjeka za prevenciju povreda u SZO.

"Čak je i sat previše, ako je zvuk preglasan", upozorava Krug.

Iz SZO kažu i da bi prava zaštita sluha bila držati jačinu na slušalicama na 60 odsto, a na koncertima nositi zaštitne čepiće.

Stručnjaci međutim kažu i da je u pitanju teška borba, kao što je npr. konzumiranje alkohola, jer je faktore rizika povezane sa zadovoljstvom teško iskorjeniti.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније