Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ zanimljivostidana.com ]

31. 05. 2018. 13:40 >> 13:30

ŠVEĐANI NAPRAVILI

Kristalno čist pilsner - iz kanalizacije

Jedna pivara iz Štokholma u Švedskoj je lansirala pivo koje je napravljeno od reciklirane vode iz kanalizacije.

Novo pivo od otpadnih voda nosi ime "PU:REST" a proizvela ga je pivara "New Carnegie", u saradnji sa švedskim Institutom za očuvanje životne okoline , kao i pivarom "Carlsberg", koja je omogućila tehnička sredstva za stvaranje tog piva.

S tim pivom kompanija "New Carnegie" želi da skrene pažnju javnosti da je reciklirana voda potpuno sigurna za konzumaciju, te da se može piti bez opasnosti od oboljenja kao i voda sa gradskog vodovoda.

Tvorci novog "otpadnog" piva PU:REST, kao i Institut za očuvanje životne okoline, ističu da za njih nije postojao tehnički izazov u stvaranju tog piva.

Koliko je još problematičan izazov u ubjeđivanju javnosti da je reciklirana voda potpuno ispravna za piće.

"Zato smatramo da je pivo kao jedno od najpopularnijih napitaka na planeti savršen primjer koji će pokazati da je reciklirana voda ispravna za piće", istakli su tvorci piva PU:REST

Novo pivo od otpadnih voda PU:REST je predstavljeno švedskim ljubiteljima zlatnog napitka tokom ove nedjelje, a među ljubiteljima tog napitka na socijalnim mrežama već je stekao naziv "otpadno pivo".

"Poteškoće u stvaranju relativno jeftine i energetski isplative vode nijesu tehničke prirode, koliko emocionalne." kazao je Stefan Filipson, projekt menadžer "New Carnegie" pivare, te dodao:

"Reciklirana voda je čista isto koliko i voda sa česme, ali većina ljudi je još skeptična kod konzumacije reciklirane vode"

Taj menadžer smatra da tim pivom oni čine pionirske korake u svijetu gdje je nestašica vode neminovna.

"Željeli smo da pokažemo da već sada mi imamo neophodnu tehnologiju da recikliramo otpadne vode i stvorimo vodu koja je potpuno ispravna za konzumaciju", dodao je Filipson.

Pivski tehničar Kris Turgeson, koji je stvorio formulu za pivo PU:REST, pivo od otpadnih voda opisuje kao kristalno čist pilsner i kaže da je kompanija prihvatila izazov jer vjeruje da i proizvođači i konzumenti moraju da se usude da misle drugačije jer će jedino na taj način početi voditi brigu o planeti Zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније