Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Dnevnik.hr; Objavila P.B. ]

20. 07. 2018. 10:47 >> 10:33

UMJETNIK SA KRAMPOM

Čudesne rezbarije skrivene u pećinama

Američki umjetnik Ra Polet je u posljednjih trideset godina sam isklesao 14 pećina koje se nalaze ispod pustinje u Novom Meksiku.

U pjeskovitim stijenama, zahvaljujući mašti i trudu Poleta nastale su izrezbarene katedrale, dvorane za meditaciju, niše sa svijećama, kupatila i sobe, a za cijeli prostor je obezbijeđena električna energija i telefonska linija.

Polet je nekada bio skitnica, a godinama je učio razne zanate.

Od koledža je odustao, iz mornarice su ga izbacili, pa je stopirajući lutao Amerikom radeći kao poštar, domar i čuvar, a kao farmer je boravio nekoliko godina u Tenesiju, u kolibi bez struje i vode.

Za današnji zanat se odlučio 1985.godine kada je počeo da se bavi kopanjem, izgradnjom bunara i pomoćnih zgrada.

Danas je poznat po kreiranju zadivljujućih umjetnina u zidovima pećina širom Sjedinjenih Američkih Država.

Ručno ukrašene pećine uglavnom su privatna vlasništva i teško ih je razgledati bez prethodnog dogovora sa vlasnicima, dok su neke skrivene od pogleda i ostavljene slučajnim prolaznicima da ih samostalno otkriju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније