Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

12. 08. 2018. 15:05   >>  14:47 1

KIŠA METEORITA

Zvijezde padalice prošarale nebo iznad Jadrana

Posmatrači sa Zemlje u ovo doba godine, u prvoj trećini avgusta, uočavaju na noćnom nebu brojne zvijezde padalice uz koje su vezana različita praznovjerja. Riječ je o godišnjem fenomenu koji uljepšava ljeto svima koji imaju priliku posmatrati zvjezdano nebo daleko od svjetlosnog zagađenja.

Astronomija je pojasnila kako dugački, svijetleći tragovi na nebu nijesu zvijezde u padu, jer zvijezde su jako velike i daleke, nego tek mali komadići komete Svift-Tatl (Swift-Tuttle) koji izgaraju u atmosferi Zemlje u koju ulijeću brzinom od 60 kilometara u sekundi i zbog trenja sa gustom atmosferom sagorijevaju.

Najveći komadi koji zbog svog sastava i veličine ne izgore u atmosferi padaju na zemlju i postaju meteoriti koje tek rijetki srećnici mogu pronaći na tlu.

Kiša meteorita svake godine kulminaciju doživljava na noćnom nebu 12. i 13. augusta.

Perzeidi, drugi naziv za zvijezde padalice, su svoj naziv dobili jer im se prividni položaj nalazi u zviježđu Perzeja, no vidljivi su na čitavom noćnom nebu.

Najpoznatiji hrvatski astronom Ante Radonić kazao je za Anadoliju da je riječ o djelićima komete koja je imala najvidljiviji dio putanje sa Zemlje 1992. godine te da su njeni djelići, vidljivi kao meteorska kiša, najbolji za posmatranje od pola noći do jutra.

Astronom Radonić savjetuje kako je za posmatranje ovog godišnjeg fenomena najbolje izabrati mjesto daleko od naselja i javne rasvjete koja stvara svjetlosno zagađenje.

U noći bez Mjeseca i oblaka, Perzedi će u svojoj kulminaciji ove godine biti vidljivi prosječno oko 20 puta na sat, dok najveću gustoću postižu s 80 vidljivih proleta na sat.

Kometa Svift-Tatl koja se nalazi na eliptičnoj putanji oko Sunca ima periodično približavanje putanji Zemlje.

S obzirom na njen prečnik od 26 kilometara, ova kometa u dalekoj budućnosti može predstavljati problem zbog mogućeg sudara sa Zemljom.

Astronomi su precizno izračunali da od ovog kometa narednih vjekova planeti Zemlji ne prijeti nikakva opasnost, ali njen eventualni sudar sa Zemljom bi prouzrokovao katastrofu veću od udara asteroida koji je u davnoj prošlosti pogodio područje istočno od Srednje Amerike, promijeno klimu na Zemlji i uslovio nagli nestanak dinosaursa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније