Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavila M.L.B. [ b92.net ]

14. 08. 2018. 22:55 >> 22:40

POSVEĆENOST I TRUD

Spašava ostrvo, sadi drveće već 40 godina

Jadav Pajeng je sa 16 godina odlučio da će mu životna misija biti da spasi Majuli od erozije i to sađenjem drveća. On je u tome istrajan i već 40 godina svaki dan posvećen je svom zadatku.

U proteklih 70 godina ostrvo Majuli se smanjilo za više od pola, zbog čega postoje sumnje da će biti potpuno potopljen u idućih 20 godina.

Ostrvo je pod konstantnom prijetnjom zbog ekstenzivne erozije tla, a dok indijske vlasti pokušavaju da smisle šta da rade da njegov vijek produže, ovaj čovjek radi nešto konkretno. Priča kaže da je velika poplava potpuno uništila adu na Brahmaputri 1965. godine na kojoj je živjela Pajengova porodica.

Bilo je to prvo traumatično iskustvo za malog Jadava, a trauma se ponovila kada je Asam ponovo zahvatila velika poplava 1979. godine.

Tada je Jadav naišao je na veliki broj zmija koje su umrle od prevelike vrućine nakon što ih je poplava izbacila na pješčani sprud na kome nije bilo nijedno drvo i onda je odlučio da će mu životna misija biti da spasi Majuli od erozije i to sađenjem drveća, piše "Daily Mail".

Za sada je posadio 550 hektara šume, što je veća površina od Central parka u Njujorku, a prvi ozbiljan problem s kojim se suočio bilo je navodnjavanje.

U početku je sadio samo bambus, a zatim i druge autohtone vrste.

Tek poslije 15 godina odlučio je da sadi i drveće poput tikovine. Danas je Molai šuma ili Molai utočište lokacija na kojoj raste oko sto drvenastih vrsta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније