Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, Objavila R.P. ]

28. 08. 2018. 23:24   >>  23:08

NORVEŠKI PODUHVAT

Autoputem kroz fjordove

Norveška se sprema za najveći infrastrukturni projekat u svojoj istoriji, gradnju autoputa dugog 1.100 kilometara koji će koštati 47 milijardi dolara.

Ideja Vlade je da novim saobraćajnim rješenjem bolje poveže teritoriju na zapadu zemlje za čije povezivanje od Kristiansanda na krajnjem jugu i Trondhajma na sjeveru sada treba 21 sat. Toliko traje 1.100 kilometara dug put rutom koja vodi kroz mrežu fjorda i sadrži bar sedam trajektnih prelaza.

Norveška Vlada radi na poboljšanju života stanovnika tog dijela tako što će im olakšati pristup domovima, uslugama i tržištu rada.

Novi projekat priobalnog autoputa ima za cilj da eliminiše potrebu za trajektnim uslugama, izgradnjom serije mostova i tunela preko i kroz fjordove.

Međutim, mnogi fjordovi duž rute su previše široki ili suviše duboki da bi konvencionalna infrastruktura mogla da pređe, pa norveška administracija javnih puteva istražuje inovativna rešenja.

Procenjena vrednost čitavog projekta je nevjerovatnih 47 milijardi dolara.

Rogfast je prvi u nizu prelazaka koji će povezati Stavanger i Haugesund u dužini od 27 kilometara, od čega 16 milja pod tunelom. Ova struktura će doći do dubine do 390 metara ispod nivoa mora, čineći ga najdužim podmorskim tunelom na svijetu.

Rad na ovom projektu je u toku, a ovaj element projekta bi trebalo da bude završen do 2026. godine, po cijeni od dijve milijarde dolara.

Rešenja za neke druge fjordove stavljaju projektni tim pred ekstremne inženjerske izazove.

Kao na primer fjord Bjornafjord koji se nalazi južno od Bergena, širok je 5 kilometara širokom i dostiže dubinu od 600 metara.

Da bi prešli ovaj izazovni dio, predložen plutajući most, koji je usidren na dvije obale.

Najveći i najsnažniji norveški fjord širok je više od 3,7 kilometara i dubok nevjerovatnih 1,3 kilometara.

Iako ova ekstremna rastojanja već predstavljaju izazove, inženjeri moraju riješiti i veliki broj brodova koji ulaze u fjord.

Bilo koje rješenje za njegovo premošćavanje mora da ostavi 400 metara širok prolaz za brodove.

Da bi to postigli, projektni timovi razmatraju brojne varijante.

U svakom slučaju, reč je o jednom od najvećih modularnih infrastrukturnih projekata na svijetu, koji će iznjedriti veoma inovativna rešenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније