Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

14. 09. 2018. 23:03 >> 22:45

ČUVENI MODEL

Prestaće da proizvode "Bubu"

"Volkswagen" će u julu 2019. godine, prestati da proizvodi "Bubu", jer je interesovanje za automobilom najznamenitijeg dizajna na svijetu, koji je decenijama privlačio pažnju, počelo da opada.

Njemačka kompanija poručila je kako će proizvodnju završiti u njihovoj tvornici u Meksiku idućega jula, nakon što se proizvedu slavljenički modeli.

Nakon decenija uspjeha, prodaja je posljednjih godina padala, posebno na ključnom američkom tržištu, jer se američki potrošači sve više okreću većim automobilima.

"Volkswagen" će, nakon skandala u vezi štetnih emisija dizel vozila i ogromnog investiranja u električna vozila, smanjiti raspon svojih modela, te će se fokusirati na porodične i električne automobile.

Iz kompanije su saopštili, kako će zadnji modeli Bube biti dostupni u stilu kupea i kabrioleta.

"Gubitak Bube nakon tri generacije, i gotovo sedam decenija, izazvaće niz emocija mnogih obožavatelja", rekao je Hinrih Voebken, izvršni direktor američke "Volkswagen grupe".

Nastanak Bube veže se uz mračno doba nacizma u Njemačkoj, kad je zamišljena kao vozilo za široke mase.

Nakon što je Hitler Njemačku i svijet poveo u krvavi rat, proizvodnja je zastala, tvornica je bila ozbiljno oštećena i pala je u ruke savezničkih snaga.

Proizvodnja je dobila zamah u kasnim četrdesetim godinama prošlog vijeka, a do 1955. na njemačkim cestama bilo je milion automobila.

Dizajn je dobio međunarodnu slavu šezdesetih i sedamdesetih godina u filmovima s "Herbijem", trkaćim automobilom koji misli svojom glavom. Bio je popularan i u supkulturama šezdesetih, koje su hvalile male, praktične, ali i estetske kvalitete "Bube".

Proizvodnja je prekidana, pa ponovno oživljavana u nekoliko navrata tokom sedam decenija.

Redizajnirana "Nova Buba" devedesetih godina prošloga vijeka pomela je američkg tržište - prodato je više od 80.000 vozila tokom 1999. godine.

Kompanija je posljednjih godina razmatrala mogućnosti modernizacije i električne verzije, no odlučili su se za prekidanje proizvodnje.

Ipak, Volkswagen nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednog dana vaskrsne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније