Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

06. 08. 2013. 10:16   >>  10:16

KAKO I NE BI

Danci najsrećniji u Evropi

Danci su najsrećniji ljudi. to je zaključak priče koju donosi britanski javni servis BBC o životu u Danskoj. Kao razlog sreće Danaca navodi se činjenica da oni, kao ostali, ne žude za novcem, društvenim statusom i ne obraćaju pažnju na veličinu i izgled kuće u kojoj žive.

 

“Ova zemlja sa vrlo malom populacijom živi jedan ugodan i idiličan život. Danci, na primjer, u prosjeku rade manje od ostalih u Evropi, ali, takođe, zarađuju manje od nekih evropskih zemalja kao što je Velika Britanija. To je ujedno i zemlja u kojoj žene zauzimaju veći prostor na tržištu rada nego u ostatku Evrope, ali isto tako to je i zemlja u kojoj se ne radi do kasnih večernjih sati”, navodi BBC, a prenosi Anadolija.

Kada se sve navedene osobine uzmu u obzir, BBC se pita kako to Danska uspijeva i kako to da Danci ne pokazuju veće ambicije i želju za uspjehom i izgradnjom svojih karijera?

Poznati profesor sa danskog Aarhus univerziteta Kristijan Bjornskov objašnjava da su Danci "srećni i zadovoljni ljudi, jer ne vole da pokazuju svoje uspjehe i ne zanima ih nečiji socijalni status prilikom sklapanja prijateljstava i društvenih odnosa".

"Danci su ambiciozni. Ali oni ne vole da svakome pokazuju svoje ambicije. Oni vole da ostvare uspjeh, ali onda to ne iznose previše u javnost. Takođe, kod njih možete imati društvene veze sa ljudima koji imaju socijalni status totalno drugačiji od vašeg. Tako je kod njih normalna pojava da igraju golf sa svojim kućepaziteljom ili dadiljom, kao i to da igraju tenis sa nekim ko ima totalno drugačiji život. To znači da prihvataju različite načine života. Kod njih ne postoje načini života koji su tabu tema. Ne postoji ispravan ili pogrešan život, tako da u Danskoj sebi možete izabrati život koji vama odgovara”, tvrdi ovaj profesor ekonomije koji se bavi istraživanjima povezanosti zadovoljstva u životu i materijalnog statusa u društvu.

Inače, prema rezultatima posljednjeg Indeksa životnog zadovoljstva, Danska je prva nakon koje slijedi Finska, Švajcarska, Norveška i Švedska.

Kao i u većini evropskih zemalja radno vrijeme kod Danaca traje od osam do 16 sati i Danci na kraju radnog vremena obavezno idu kućama kako bi proveli kvalitetno vrijeme sa porodicom.

BBC navodi da Danci plaćaju i vrlo visoke poreze. Tako građani koji žele da ostvare velike uspjehe u životu i koji žele da budu iznad prosjeka bivaju podvrgnuti i većim porezima od ostatka društva.

"Život prosječnog Danaca u Velikoj Britaniji bi bio pomalo neuspješan i čudan jer u toj ostrvskoj zemlji svi žure za uspjehom i karijerama", piše BBC

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније